Így rabolják ki az időseket a bankautomatáknál

pénz, pénzügy, pénzügyek, gazdaság, valuta, forint, euro, bezizetés, kamat, kölcsön, hitel, ügyintézés, készpénz, hitel, adó, illusztráció, bank, bankautomata
woman hand showing banknotes in front of the atm
Vágólapra másolva!
Rendkívül egyszerű trükkel lopják el a bankkártyáikat a csalók.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem muszáj internetes bűnözésre adniuk a fejüket a csalóknak a megélhetéshez, a New York-i rendőrség beszámolója szerint az elmúlt időszakban új módszert találtak ki a bankszámlák kiürítésére, vagy legalábbis valamennyi pénz bankszámlákról való ellopására.

Kiszedik az ATM-ből a bankkártyát, amíg a csali pénz pár pillanatra elvonja az áldozatok figyelmét Forrás: Dobo Kristian/Shutterstock

A csalást elkövetők jellemzően 2-4 fős csoportokban dolgoznak és időseket vesznek célba, csaliként kevésbé feltűnő módon készpénzt helyeznek el az automaták mellett, mintha odahullott volna a bankjegy. Megvárják egy ígéretesnek tűnő áldozat felbukkanását, kilesik a PIN-kódját a pénzfelvételkor, majd a bankkártyájának kihúzása előtt látszólag segítőkészen szólnak neki, hogy elejtette a pénzét.

Ha lehajol az áldozat a csali készpénzért, akkor egy villámgyorsan dolgozó rabló kirántja a bankkártyáját az ATM-ből, időnként még azonos grafikájú másikat is tesz a helyére, majd a körülményektől függően a banda többé vagy kevésbé látványosan távozik a tett helyszínéről.

Ezután a kilesett PIN használatával annyi pénzt szednek le a számláról egy másik automatánál, amennyit csak tudnak.

A csalók jó eséllyel több okból választanak idős áldozatokat: a lassabb és nehezebb mozgásuk miatt több idő van a kártyájuk kiszedésére az automatából, ha pedig lelepleződnének és kereket kell oldaniuk, akkor az áldozatok nem tudják felvenni velük az iramot. Végül szempont lehet, hogy az idősek sokkal ritkábban használnak mobilbankos alkalmazásokat, ezekben pillanatok alatt letilthatóak a váratlanul köddé vált bankkártyák, helyette bankfiókban vagy telefonos ügyfélszolgálaton próbálják blokkoltatni azokat, ami arányaiban rengeteg időt vehet igénybe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!