Az EU előre fenyegeti az USB-C miatt az Apple-t

usb type-c usb-c csatlakozó kábel
USB Type-C
Vágólapra másolva!
Lassíthatja a legtöbb kábelen a töltést és az adatmásolást az iPhone 15.
Vágólapra másolva!

Előreláthatóan körülbelül négy-öt hónapra vagyunk az iPhone 15 mobilcsalád bemutatkozásától, a készülékek egyik fejlesztését a Lightning fizikai csatlakozó USB-C kapura való lecserélése jelenti. Az androidos mobilgyártókkal ellentétben az Apple nem kívánt erre átállni, az EU kényszerítette rá az univerzális töltőport jogszabályban való kötelezővé tételével.

USB Type-C Forrás: Tomekwalecki / Pixabay

A Zeit Online értesülései szerint ugyan még be sem mutatkoztak az első USB-C portos iPhone-ok, ám az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa formális keretek között máris felszólította az Apple-t, hogy eszébe se jusson piszkosan játszani. Thierry Breton azokra a pletykákra reagált, melyek szerint az iPhone 15 korlátozhatja az akkutöltési és adatátviteli sebességet, amennyiben a használt USB-C kábel nem rendelkezik Made for iPhone (MFI) minősítéssel. Ezt abból tudják majd megállapítani a mobilok, hogy az MFI kábelekben található az eredetiségük igazolására való chip.

A levelében Breton felhívta az Apple figyelmét, hogy nem megengedett az USB-C kábelek közti indokolatlan diszkrimináció, az efféle manipulációkba bocsátkozó termékek nem kerülhetnek piacra az EU területén.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!