Ilyen klasszikus geekséget is ritkán látni manapság

nvidia geforce rtx 3050 ti gamer laptop notebook
NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti
Vágólapra másolva!
Egy GeForce videókártya dedikált memóriájából futtatták a Windows 11-et.
Vágólapra másolva!

Újabb érdekes projekttel tért vissza az öreg számítógépekre alacsony erőforrású Windows 11 változatot készített NTDev modder, képes volt a Tiny11 rendszerét teljes mértékben egy laptopos GeForce RTX 3050 dedikált grafikus vezérlő memóriájából futtatni.

A szórakoztató kísérlethez az ingyen elérhető GpuRamDrive segédprogramot vette igénybe, ezzel a grafikus kártyák videómemóriája virtuális meghajtóként csatlakoztatható fel a Windowsban. A létrehozott „lemezterületre" felmásolta a Tiny11 Hyper-V lemezképét és elindította azt, így a VRAM-ból futott a virtuális számítógép.

A ténylegesen hasznos Tiny11 rendszerével ellentétben a mostani mutatvány pusztán szórakoztatási célokat szolgál, klasszikus geek időpazarlás. Viszont érdekesség, hogy technikai megkötések miatt a GDDR6X videómemóriából futtatott Windows 11 közel sem produkált olyan lemezteljesítményt, mint sokan feltételeznék, a konfigurációján 1960 MB/s szekvenciális olvasási és 2497 MB/s szekvenciális írási sebességet mért a CrystalDiskMarkkal, ennél egy jobb NVMe SSD is sokkal többre képes.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!