Már az okostévék és az okosórák is vírussal jöhetnek

not such a great news Smart Phone Text Message Wireless Technology Using Phone Internet Dating Photography Text Messaging Leisure Activity Touch Screen Relationship Difficulties Teenage Girls Young Women Women Surfing the Net Domestic Life E-Mail Young Ad
worried and displeased young woman holding modile phone, reading message and expressing negativity.
Vágólapra másolva!
Kilencmillió olcsó eszközön lehetnek fenn egy bűnbanda kártevői.
Vágólapra másolva!

Már legalább hat éve köztudottan problémát jelent, hogy a többé-kevésbé noname kínai mobilgyártók készülékein időnként gyárilag előtelepített kártevők lapulnak. A Black Hat Asia biztonsági konferencián így is kellemetlen meglepetést okoztak a Trend Micro szakértői, előadásuk szerint egy általuk azonosított csoport kártevői világszerte biztosan több millió aktívan használt androidos eszközön találhatóak meg. A bűnözők saját tájékoztatása szerint konkrétan 8,9 millió körül van a fertőzött eszközök száma, a javuk Kelet-Európában és Délkelet-Ázsiában van használatban.

A gyanús eszközökkel rendelkezőknek érdemes lehet víruskeresést futtatniuk, bár ha sikerül is detektálni a kártevő modulokat, az eltávolításuk szinte biztosan kudarcot vall majd Forrás: Getty Images/iStockphoto/stock_colors/

A Trend Micro szakemberei szerint gyakran valószínűleg nem maguk a mobilgyártók a hunyók, hanem ellátási láncbeli támadásról van szó: spórolási célból a hardvergyártók csak magukat a készülékeket tervezik házon belül, a rajtuk futó androidos rendszerszoftvert harmadik felektől szerzik be. Egyelőre úgy tűnik, hogy a rosszindulatú modulokat leginkább a firmware-disztribútorok csempészhetik be az Androidba, miután olyan öldöklővé vált a piaci harc, hogy nem tudnak licencdíjat kérni a hardvergyártóktól a szolgálataikért, így alternatív módon próbálnak bevételhez jutni.

A szakértők 80 rosszindulatú modult azonosítottak a készülékek rendszerképeinek átvizsgálása során, ezek nagyobbik része nincs széles körű használatban. A fertőzött készülékek rosszindulatú viselkedései eltérőek, némelyek a felhasználók számára nem látható hirdetések „lekattintásával" reklámcsalást követnek el, mások a sötét weben értékesíthető adatokat próbálnak kilopni a készülékekről, de teljes távoli hozzáférést lehetővé tevő modulok is léteznek.

Kellemetlen fejlemény, hogy már okostévéken és okosórákon is megjelentek az előtelepített kártevők.

A Trend Micro szakemberei nem neveztek meg gyártókat, szoftverdisztribútorokat, továbbá készülékmodelleket, mivel ők sem látják át, hogy specifikus esetekben ki a hunyó, végső soron ki csempészte be a rosszindulatú modulokat a készülékek szoftverébe, több fél is szóba jöhet.

A kutatók azt javasolják a fogyasztók számára, hogy az információk alapján vonják le a megfelelő következtetéseket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!