Reagált a kártevővel érkező okostévékre a Google

okostévé, réndszerek, smart tv
Az Android TV csalódást okozott.
Vágólapra másolva!
Vásárlás előtt kideríthető, hogy hivatalosan fut-e rajtuk az Android TV.
Vágólapra másolva!

Május közepén a Trend Micro biztonsági cég munkatársainak jóvoltából kiderült, hogy az androidos okostelefonok, tabletek, továbbá tévéokosító kütyük után immáron az okosórák és az okostévék is előtelepített kártevőkkel érkezhetnek. A jelek szerint a rosszindulatú szoftvereket nem feltétlenül a gyártóik helyezik el rajtuk, egyes esetekben biztosan a rendszerszoftverük beszerzésére használt beszállítócégek felelősek a támadásokért.

A közismert gyártóktól származó, Android TV rendszerű eszközökön biztosan nem kell előtelepített kártevőktől tartani Forrás: Origo

A helyzet apropóján a Google két tippet is adott az Android TV rendszert futtatónak reklámozott, vírusos okostévék és tévéokosító kütyük vásárlásának elkerülése érdekében. Elsőként is a rámutatott, hogy az Android TV webhelyén az összes olyan márka fel van sorolva, amely hivatalos keretek között dobott piacra az operációs rendszert futtató terméket, így ha nem található meg a listán egy potenciálisan szóba jövő termék gyártója, akkor nincs garancia a termék kártevőmentességére.

A már megvásárolt eszközök esetében szintén könnyen kideríthető, hogy hivatalosan jóváhagyott és biztonságos Android TV termékről van-e szó. Ha nincs fenn az eszközön a Play Áruház, akkor biztosan nem hivatalos a termék, ha pedig megtalálható rajta, de a főmenüjéből elérhető Play Protect rész szerint nem rendelkezik tanúsítvánnyal, akkor jogszerűtlenül kerültek rá a Google szoftverei.

A Play Áruház vagy a tanúsítvány hiánya nem jelenti azt, hogy biztosan rosszindulatú szoftverek vannak az eszközökön, csak semmiféle garancia sincs az előtelepített kártevőktől való mentességükre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!