Nagyon feszültté vált a WinRAR fejlesztője

winrar tömörítő
WinRAR
Vágólapra másolva!
Tönkreteheti a céget, hogy a Windows 11 támogatni kezdi a formátumot.
Vágólapra másolva!

A Windows 11 ősszel érkező idei főverziójának egyik nagy kényelmi fejlesztését a tömörített állományok jobb kezelése jelentheti, a ZIP mintájára az operációs rendszer támogatni fogja többek közt a 7-Zip és a RAR formátumú archívumok kicsomagolását és becsomagolását.

A WinRAR licenceléséből él a RARLAB Forrás: Origo

A 7-Zip az orosz Igor Pavlov teljesen nonprofit és nyílt forráskódú projektje, azonban a RAR formátumot a RARLAB néven ismert win.rar GmbH fejleszti, csak üzleti okból tette nyílt forráskódúvá a tömörítési algoritmusának javát. Az apró vállalkozás a WinRAR tömörítőprogram licenceléséből tartja fenn magát, eredetileg pedig az volt a reakciója a Windows 11-es integrációra, hogy megtiszteltetésnek veszi azt.

Időközben a twitteres kommunikációja alapján leesett a tantusz a cégnél, hogy a Windows 11 valószínűleg nem csak kicsomagolni lesz képes a RAR fájlokat, de a Microsoft prezentációja során mutatott egyik kép alapján tömöríteni is tud majd a formátumba.

Ez azt jelenti, hogy már nem csak az otthoni felhasználóknak, de a cégeknek sem lesz szükségük WinRAR licencre, hacsak nem igényelnek olyan funkciót, ami vagy nem érhető el a RAR nyílt forráskódú változatában, vagy amit a Microsoft nem tett elérhetővé a Windows 11 kezelőfelületén, az utóbbi alatt például az archívumok jelszavazásának lehetőségét kell érteni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!