Javul az iPhone és az Android közti üzenetküldés

mobilozás okostelefon smartphone társkeresés társkereső szökőkút park tavasz
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Jobban ki fogja szolgálni a saját termékeit használókat az Apple.
Vágólapra másolva!

Mereven elzárkózik az SMS/MMS utódjának mondható RCS (Rich Communication Services) távközlési szabvány implementálásától az Apple. A Google jóvoltából évek óta terjedő, platformfüggetlen technológia a chatappokban megszokott élménnyé transzformálja az eszközök közti üzenetküldést.

Fegyverként használja a tinik ellen az iMessage-et az Apple Forrás: Freestocks.org / Pexels

Az Apple üzleti okból nem hajlandó támogatni az RCS-t, az iPhone és az Android között csak SMS/MMS technológiákkal engedi a chatelést a gyári iMessage üzenetküldő appon keresztül. Emiatt az androidosok üzenetei kék helyett zöld buborékokban jelennek meg az almás eszközökön, csoportos csevegések esetén pedig minden résztvevőnél SMS/MMS szintre butul a felhasználói élmény.

Mostanra bíróság által nyilvánosságra hozott belső levelezések alapján bizonyítottá vált, hogy ez teljesen tudatos stratégia az Apple részéről: elsősorban az észak-amerikai piacokon azzal próbálja bezárni a saját hardveres és szoftveres ökoszisztémájába a fiatal mobilozókat, hogy elveszi tőlük a megszokott kényelmi funkciókat a barátaikkal és ismerőseikkel való csevegés során.

További komponense az ellenük folytatott pszichológiai hadviselésnek, hogy a zöld buborékozás és a csoportos chatelés minden résztvevőnél való lebutítása miatt akár szociális nyomás alá is kerülhetnek az androidos eszközöket használó tinik.

Most kiderült, hogy az ősszel érkező iOS 17 / iPadOS 17 / macOS Sonoma triótól kezdve az Apple egyszerre javít és ront a helyzeten, a rendszereken lévő iMessage a csoportos csevegések során elérhetővé fogja tenni az eszközeit használóknak az androidosok miatt eddig megvont extra funkciókat.

Ez pozitív fejlemény, de az androidos résztvevők nem fogják látni az elküldött üzenetek szerkesztéseit, az iPhone-osok által a csevegések korábbi üzeneteire írt válaszait pedig időrendi sorrendben kapják meg. Emiatt ha a csoportos csevegésben lévő iPhone-osok gyakran használják ezt a funkciót, akkor az androidos társaiknál nehezen követhetővé válhat a chatelés.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!