Kis híján letiltja egy törvény a fiatalokat a netről

mobilozás telefonálás okostelefon laptop notebook tini tinédzser tizenéves teen smartphone home office
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Szülői hozzájárulást követel a netes szolgáltatásokba való regisztrációkor.
Vágólapra másolva!

Egymást érik a fiatalok védelmét hangoztatva meghozott, internethasználatot korlátozni próbáló törvények az Egyesült Államokban. Elsőként Utah állam korellenőrzéshez kötötte a pornográfiát kínáló webhelyek megtekintését, majd Montana állam betiltotta a TikTok elérését. A legújabb fejlemény, hogy Louisiana állam egy új törvénnyel félig-meddig letiltaná a 18 éven aluliakat az internetről.

Minden interneten át igénybe vehető szolgáltatásra vonatkozik a törvény, a webhelyek mellett például az online játékok is érintettek Forrás: Ivan Babydov / Pexels

Teljes korlátozásról nincs szó, de a törvényhozás által megszavazott szabályozás szerint a Louisiana állambeli 18 éven aluliak csak szülői jóváhagyással regisztrálhatnak felhasználói fiókokat az internetes szolgáltatásokban. Ezen túlmenően jogot ad a szülőknek arra, hogy egyoldalúan felmondják azokat a felhasználói szerződéseket, amelyekbe a gyerekeik beleegyeztek a regisztrációk során.

A törvényt még alá kell írnia John Bel Edwards kormányzónak, amennyiben ez megtörténik, akkor jövő augusztus elsején léphet életbe. A kormányzó általi jóváhagyása esetén bíróságon támadható lesz a törvény, az említett Montanában két per is indult, melyek szerint alkotmányellenes a TikTok betiltása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!