Állítólag a Google Chromebookok ellen küldené csatába az Apple.

Eddig nem hallott pletykával állt elő az erősen vegyes megbízhatóságú forrásokkal bíró DigiTimes, állítása szerint jövőre befuthat az eddigi legolcsóbb MacBook termékvonal. A tajvani kiadvány szerint az új laptopokat a Google Chromebookok riválisainak szánja az Apple, az oktatási intézményeket venné célba velük. Specifikációkról nem esett szó, de állítólag fémborítású maradhat a külsejük.

Hosszú távon nagy fenyegetést jelentenek az Apple számára a ChromebookokForrás: Antoni Shkraba

A pletyka erős fenntartásokkal kezelendő, más forrásokból semmiféle információ sem érkezett az olcsó MacBook noteszgépekről. Ettől függetlenül a híresztelés önmagában nem abszurdum, az USA oktatási szektora évtizedeken át az Apple számítógépeinek egyik nagy felvevőpiaca volt, ám az elmúlt jó öt évben a 200 dollár körül beszerezhető Chromebookok tejesen kiszedték a szelet a cég vitorlájából.

Ez elsősorban az Apple hibája, a legolcsóbb MacBookok is túlságosan drágává váltak az amerikai iskolák számára. A helyzet kezelése érdekében a gyártó arra próbálja rávenni az amerikai iskolákat, hogy iPadeket vásároljanak helyettük a diákoknak és a tanároknak, ám az ötlet látszólag nem aratott nagy sikert, részben a még azoknál is olcsóbb Chromebookok használhatónak bizonyulása miatt.

Viszont mostanra a Chromebookkal is meggyűlt az iskolák baja, egy füst alatt ezrével kell cserélgetni azokat a szoftveres támogatásuk megszűnése miatt. Emiatt az Apple talán megpróbálkozhat azzal, hogy évekkel hosszabb szoftveres támogatást ígérve vegyenek inkább végletekig olcsósított MacBookokat az iskolák, a házon belül tervezett M-Series rendszerlapkáinak köszönhetően lehet már akkora anyagi mozgástere, hogy tolerálható árcédulát tudjon biggyeszteni a gépekre.

Az amerikai oktatási piac ilyen módon történő visszaszerzése közvetlenül biztosan nem lenne komoly haszontermelő az Apple számára, azonban segíthetne a felnövésük után ügyfelekké konvertálni a diákokat. Nem szabad alábecsülni a fenyegetést, hogy a lebutított szoftverű Chromebookokhoz hozzászokott diákok a későbbiekben feleslegesnek és bonyolultnak találhatják a klasszikus számítógépes operációs rendszereket, ami megnehezítheti majd MacBookok eladását számukra.

Bőven van elég tőkéje Apple-nek arra, hogy profit nélkül, vagy akár némi veszteséggel értékesítsen számítógépeket az amerikai iskoláknak, remélve a befektetés későbbi megtérülését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!