A Nikon Z fc egy stílusos és modern tükör nélküli fényképezőgép, amely az ikonikus Nikon FM2-es filmes fényképezőt idézi meg a 80-as évek retro dizájnjával.

De a vintage megjelenés dacára ez a kamera modern technológiával és kiváló képalkotási képességekkel rendelkezik és a régimódi, vezérlőtárcsás kezelés mellett  ugyanolyan modern funkciókkal bír, mint akármelyik versenytársa. Valójában a Nikon Z fc nem egy mai darab, már két éve a piacon van, de olyan érdekes készülék, hogy úgy gondoltuk, megér egy próbát.

Szemből tiszta retró gép.Forrás: Origo

Emellett érdekes aktualitást ad tesztünknek, hogy a Nikon a teszt megírása utáni napokban jelentette ben a készülék újabb típusát, a Nikon Zf vázat.

Külső kialakítás és design

Az Nikon Z fc egyedi megjelenésével azonnal megragadja a figyelmet. A fényképezőgép dizájnja az FM2 stílusát követi, fém vázzal és analóg vezérlőgombokkal. Ez a kivitelezés a retro szerelmeseinek biztosan tetszeni fog, de a modern technológiát is magában hordozza.

Még felülről is csak a kicsi segédkijelző árulkodik.Forrás: Origo

Az ergonomikus markolat kényelmes fogást biztosít, és a magnéziu-ötvözetből készült kamera könnyű súlya miatt hosszabb fotózások során sem okoz fáradtságot.

Hátulról viszont már látszik, hogy ez nem egy egyszerű filmes gép.Forrás: Origo

A váz hátsó oldalán egy nagyméretű kijelző található, amin keresztül kezelhetjük a gépet a fotózások, videózások során, de ha inkább a régimódi keresőt használnánk, az sem gond. Ahogy az arcunk közelít a gép hátuljához, a nagy kijelző kikapcsol és a kereső aktíválódik. 

Képminőség és teljesítmény

Az Nikon Z fc professzionális képminőséget kínál. A DX szenzorral és a Nikon Z rendszerű objektívekkel a fényképezőgép éles és részletgazdag képeket rögzít. A 20,9 megapixeles érzékelő kitűnő teljesítményt nyújt alacsony fényviszonyok között is, és a képeken szép színek és dinamika látható.

Kattintson a képre és nézze meg, milyen fotókat készít a Nikon Z FC!Forrás: Origo

A gyors fókuszrendszer pontosan és gyorsan élesít, ami kiváló lehetőséget nyújt mozgó objektumok vagy portrék fotózására. Az opcionális elektronikus zárral akár 1/4000 másodperces záridő is elérhető, ami segít a fényképezési kreativitás kibontakoztatásában.

Videofelvétel és csatlakoztathatóság

Az Nikon Z fc akár vloggereknek, influencereknek is ajánlott, hiszen 4K UHD videofelvételt is kínál, ami kiváló minőségű és részletgazdag videókat tesz lehetővé. A beépített mikrofonbemenet lehetővé teszi a külső mikrofon csatlakoztatását a hangminőség javítása érdekében. A kamera továbbá támogatja a lassított mozgású felvételeket és a kép módosítását videózás közben. Az Nikon Z fc Wi-Fi és Bluetooth kapcsolattal rendelkezik, így könnyedén megoszthatjuk képeinket és vezérelhetjük a kamerát okostelefonról vagy táblagépről. Az SnapBridge alkalmazás segítségével azonnal továbbíthatjuk fényképeinket a készülékére.

Összegzés

Az Nikon Z fc egyedi és stílusos kamera, amely a Nikon hagyományait ötvözi a modern technológiával. A kiváló képminőség és a széleskörű vezérlési lehetőségek lehetővé teszik a fotósok számára, hogy kifejezzék kreativitásukat, miközben egy kivételes formavilággal tervezett eszközt használnak. Azoknak, akik szeretik a retro stílust, de nem akarnak lemondani a modern képalkotási képességekről, az Nikon Z fc ideális választás lehet. Mivel pedig az utód már a piac kapuin dörömböl, nem kizárt, hogy az amúgy kicsit borsos, 370 ezer forintos ár hamarosan csökkenni fog. 

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide.