Óriási botrány tört ki Spanyolországban, még 12 éves is akad az áldozatok között. A képek egy bárki számára elérhető programmal készültek.

Borzasztóan kezdődött húsznál is több fiatal lány tanéve a spanyolországi Almendralejo kisvárosban, az egyik napról a másikra futótűzként hamis meztelen képek kezdtek terjedni róluk a diáktársaik között. A település öt középiskolával rendelkezik, ezek közül négy tanulói biztosan érintettek.

A képek hamisak, a szégyen valódiForrás: 123RF

„Láttam rólad egy meztelen képet", ezzel fogadott egy 14 éves lányt az iskolába való megérkezésekor az osztálytársa, azonban a szülők és a rendőrség nyomozásai során kiderült, hogy még 12 éves áldozat is van. A hamis meztelen képeket a lányok iskolatársai készítették egy mesterséges intelligenciás szolgáltatással, ami specifikusan a fotókon szereplők levetkőztetését ígéri. A fiatalak közösségi médiás profilokból szerezték be az áldozatok alapanyagként szolgált képeit.

Az egyik anyuka szerint a szolgáltatás képes kifejezetten meggyőzőnek tűnő munkát végezni, ha nem ismerné a lánya testét, akkor hajlott volna elhinni, hogy akár valódi is lehet a hamisítvány.

Az üggyel kapcsolatos nyomozás folyamatban van, a rendőrség mostanra azonosította a hamisítványokat készítő és terjeszteni kezdő fiatalok legalább egy részét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!