Sok áram kell az adatközpontjainak, főleg a mesterséges intelligenciás korszakban.

Érdekes álláshirdetésre hívta fel a figyelmet az adatközpontokkal kapcsolatos hírekre specializálódott DCD híroldal, a Microsoft érdemben gondolkodik a saját üzemeltetésű, miniatűr atomerőművek bevetésének ötletével. A menedzseri pozíciót megkapó személy feladata a kis méretű moduláris reaktorokkal kapcsolatos globális stratégiájának kidolgozása és implementálása lesz.

Egyre nehezebben szolgálja ki az adatközpontok üzemeltetőit a meglévő infrastruktúra és termelésForrás: AFP/2014 Getty Images/Stephen Brashear

Nevükből sejthetően a mikroreaktorok kis méretű nukleáris erőművek, a fejlesztésük évtizedek óta folyik. Egyelőre sehol sincsenek éles polgári használatban, azonban nagy irántuk az érdeklődés, hiszen aránylag nagy mennyiségű villamos áramot lehet termeltetni velük, miközben a klasszikus atomerőművekhez képest töredékáron felépíthetőek és üzemeltethetőek.

A jövőben a lakosság és az ipar áramellátásában is nagy szerepet játszhatnának az olyan területeken, ahol gondot jelent a megbízható és kellő teljesítményű áramszolgáltatás nyújtása, fékezi a gazdasági fejlődést a limitált mennyiségű villamos energia. Emellett a mini erőművek általánosságban véve redundanciát adnának az áramszolgáltatásnak, segítenének decentralizálni azt.

Az álláshirdetés szerint a Microsoft az adatközpontjainak áramellátására használná a kis méretű moduláris reaktorokat, hiszen óriási mennyiségű áramra van szükség a felhős és mesterséges intelligenciás szolgáltatásainak nyújtására, plusz a technológiával könnyebben elérhetné a zöld energiás vállalásait.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!