Nem maradtak sokáig munka nélkül a múlt heti puccsot követően.

Pénteken teljesen váratlan és sokkoló fejlemények bontakoztak ki a mesterséges intelligenciás fejlesztések élvonalában járó OpenAI-nál, az igazgatótanács azonnali hatállyal menesztette Sam Altman ügyvezető igazgatót, aminek a hírére pedig az elnökként dolgozott Greg Brockmann is távozott.

A lehetőséget látva azonnal lépett a Microsoft vezérigazgatójaForrás: AFP/Justin Sullivan

Az ügy mögött látszólag egy szervezeten belüli hatalmi játszma állt, a részletek nem ismertek, azonban a szakma és a befektetők java automatikusan Altman és Brockmann pártjára állt, a hírek szerint még a Microsoftot vezető Satya Nadella vérnyomása is felszökött az események hatására.

Ez problémának bizonyulhat a ChatGPT és a DALL-E nagy nyelvi modelleket fejlesztő OpenAI számára, hiszen a Microsoft jelenleg a szervezet legnagyobb és legfontosabb befektetője, a ChatGPT segítségével nyújtja többek közt a Bing, a Windows, továbbá az Office chatbotos szolgáltatásait.

Hétfőn két további fordulat is történt az ügyben: egyrészt a Twitch-et is vezetett Emmett Shear személyében az OpenAI megtalálta a következő ügyvezető igazgatóját, másrészt pedig Satya Nadella egy közösségi médiás bejegyzésben leleplezte, hogy máris leigazolta a céghez Sam Altmant és Greg Brockmannt, méghozzá meg nem nevezett további kollégáikkal együtt.

Bejegyzése szerint Nadella elkötelezett az OpenAI-jal való partnerség iránt, a váratlanul felvett munkatársak pedig a Microsoft újonnan létrejövő, fejlett mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozó csoportjában dolgoznak majd, Altman és Brockmann irányítása alatt.

Nyilvánvalóan nem gondolták át Sam Altman menesztésének lehetséges következményeit az OpenAI vezetői.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!