Almásdoboz a monitor mellé

2005.05.03. 18:31
Forrás: [origo]

Bár a Mac mini két - bruttó 140 és 170 ezer forint körüli árú - alapváltozatban kapható, ezek nagyjából ugyanazokra a feladatokra alkalmasak (bár a drágábbik típus kicsivel gyorsabb működést és duplaakkora háttértárat kínál mint kisebbik társa): otthoni zenehallgatásra, DVD-nézésre, szövegszerkesztésre, képszerkesztésre és -katalogizálásra,  internetezére elsőrangú mindkét masina. A Mac mini egyik fontos előnye, hogy gyakorlatilag síri csendben üzemel, a hagyományos PC-kkel ellentétben sem a tápegység, sem pedig a processzor hűtőventilátora nem visít magas fordulatszámon pörögve, csupán a merevlemez halk kerregését, vagy CD, DVD behelyezésekor a meghajtó felpörgésének zaját lehet hallani a gép használatakor.

Ragadozók a hardveren

A Macintosh alapvető vonzerejét nem is annyira a hardver adja (bár aki látott már szétszedve Macintosht, az tudja, itt is lényeges a különbség: az alkatrészek logikusan el vannak rendezve a gépházban, s minden komponens minőségi darab): a fő érv a Macintosh mellett az Apple operációs rendszere és a hardver tökéletes összhangja.

Az Apple cég Mac OS X operációs rendszerének első verziója 2001-ben jelent meg, s a cég 2003 végén adta ki a szoftver Panther, azaz párduc kódnévre hallgató verzióját, mely után a felhasználóknak durván másfél évet kellett várniuk egy újabb verzióra. A Mac OS X Tiger nevű 10.4-es verziója néhány napja, április végén jelent meg.

Forrás: [origo]
A Mac OS X Tiger Spotlight funkciója


A Mac OS X fejlesztőinek sikerült nagyon látványos, ízléses grafikus felületet ráhúzniuk a rendszer Unix alapjaira és jól átgondolt felépítést tudhat magáénak. Ennek köszönhetően az Apple operációs rendszere egy otthoni felhasználók számára tökéletes multimédia környezetet biztosít. "Ütős" grafikai motorjának köszönhetően a fotók feldolgozása, a videók vágása gyorsan megoldható. A látványos animációkat alkalmazó felület gördülékenyen használható még több program egyidejű futtatásakor is, és az alkalmazások közötti váltásnál sem kell hosszasan várakozni.

A Mac OS X felülete sokban eltér a Windowsétól, ám az áttérés korántsem lehetetlen, mivel jól átgondolt, könnyen megszokható felületen dolgozhatunk. A migráció folyamatát egyébként az is jelentősen könnyítheti, ha az egygombos standard Apple-egér helyett valamilyen PC-s terméket használunk, melyek gond nélkül működnek a Mac minivel is, így a jól bevált jobb egérgomb használatáról sem kell lemondani. A Windows Start menüje helyett itt a Finder, a Tálca helyett pedig a Dock nevű eszköz szolgál a telepített alkalmazások gyors elérésére, s gyakorlatilag minden windowsos alkalmazásnak van maces megfelelője. Bár az Internet Explorer 5-ös változata Macre is elérhető, ez meglehetősen elavult, így érdemes helyette az Apple saját Safari böngészőjét vagy az ugyancsak ingyenes Firefox browsert használni a Mac minin.

Forrás: [origo]
Egy másik újdonság: a Dashboard


A Mac OS X alapból képes CD- és DVD-írásra (ha a gépben erre alkalmas meghajtó található). A PC-ről Macre áttérő felhasználók számára megszokást igényel, hogy a programok menüsora mindig a képernyő tetején jelenik meg (ez egyébként nagyon kényelmes és hasznos), s legfelül mindig az éppen előtérben futó alkalmazás menüjét látjuk. Az alkalmazások közötti váltás egyszerű és gyors, ráadásul egy funkcióbillentyű megnyomásával azonnal rendet rakhatunk az ablakok között, ha már túl nagy lenne a zűrzavar.

Forrás: [origo]
A képernyő alján vagy akár két oldalán is elhelyezhető Dockra leggyakrabban használt alkalmazásainkat pakolhatjuk, s itt látjuk például azt is, ha egy alkalmazásnak éppen üzenete van számunkra (például levelünk érkezett, vagy befejeződött egy fájl mentése). A szoftverek telepítése és eltávolítása már-már viccesen egyszerű. Utóbbi esetben elég az alkalmazás ikonját a kukába dobni, és az magával viszi minden alkotóelemét. A napokban megjelent legújabb, Tiger kódnevű OS X számos újítást tartalmaz: ezek egyik legfontosabbika a Spotlight (reflektorfény) névre keresztelt, a felső menüsor jobboldalán elérhető keresőmező, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó a merevlemezen lévő számtalan típusú fájl - például zenék, videók, szöveges dokumentumok, táblázatok, stb - tartalmában találhatjuk meg az információkat könnyen és gyorsan.  Egy másik újítás a Dashboard (műszerfal), ez egyszerűbb programok - például számológép, óra, naptár, vagy utazási, időjárási, tőzsdei információkat megjelenítő alkalmazás - egy gombnyomással való elérését biztosítja. Az újdonságok részét képezi még az egyes feladatok automatizálását biztosító Automator, a Quicktime médialejátszó szoftver 7-es verziója, illetve az iChat nevű csevegőprogam új verziója, amellyel már tízszereplős hang-, és négyszereplős videohívásokat is végre lehet hajtani.

A Mac OS X minden szolgáltatására itt nem térhetünk ki, ám annyit bizton állíthatunk, hogy 2-3 nap alatt olyannyira sikerült megszokni, hogy végül már a Windowsban is kerestük a különböző OS X lehetőségeket. Az Mac OS X igazi vetélytársa majd a Longhorn kódnevű Windows lesz (ez szintén tartalmaz majd egy Spotlighthoz hasonló keresőfunkciót), ennek megjelenésére azonban 2006 végéig várnunk kell - az Apple ebben az esetben határozottan lépéselőnyben van.

Video- és képszerkesztés középfokon


Forrás: [origo]
A Mac mini alapcsomagjához mellékelt iLife csomagban öt különböző szoftvert találunk. Ezek egyike, az iTunes PC-s körökben is elég ismert - ez az Apple zenelejátszója és online zeneáruházát is e programon keresztül érhetik el a felhasználók (sajnos egyelőre csak a külföldiek). Második tagja, az  iPhoto egy kiváló képkatalogizáló és fotószerkesztő alkalmazás, ami ha nem is egy Photoshop, az alapfunkciókat remekül és gyorsan ellátja, és a diashow-készítésben verhetetlen.

Az iMovie segítségével családi videóinkat vághatjuk meg: érdekessége, hogy akár HDV anyagokat is tud importálni, s kimeneti lehetőségei is elég bőségesek, a kazettára való visszaírástól a különböző videoformátumokba mentésig. Az iDVD szoftver házi DVD-ink elkészítésére hivatott: látványos - előre megtervezett, de testreszabható - menükkel dobhatjuk fel segítségével a nyaralásról készült videóinkat, mielőtt az ámuló rokonság előtt megkezdjük a kötelező beszámolót.

A GarageBand az a szoftver, amely leginkább igényli a sok memóriát, azaz a legalább fél gigabájt memória ajánlott zökkenőmentes használatához. Az alkalmazásban zeneszerzői képességeinket kamatoztathatjuk, s a lemezen lévő, előzetesen rögzített hangminták felhasználásával így könnyedén készíthetünk zenei aláfestést videóinkhoz vagy DVD-inkhez is. Arra egyébként hosszas nyomozás után sem sikerült rájönnünk, miféle hangkártya rejtőzik a Mac miniben, minden esetre gyönyörű, tiszta és erős hangja van, bár sajnos csak sztereóban szól, 5.1-es vagy jobb házimozi-hangrendszereket nem képes meghajtani.

Konklúzió


Forrás: [origo]
Tapasztalataink szerint mindkét Mac mini esetében érdemes a memóriát kapásból legalább 512 megabájtra bővíteni, így a kicsiny gépen mind a Mac OS X, mind pedig multimédiás szerkesztőprogramok is zökkenőmentesen használhatóak lesznek.

Egy igazán jól - Bluetooth és Wi-Fi adatátvitellel, DVD-íróval - felszerelt  Mac Mini ára már bőven meghaladja a 200 ezer forintos elméleti határt, egy ilyen drága konfiguráció megvásárlását tehát mindenképpen érdemes átgondolni. Ezért az összegért már egy elég jól felszerelt, akár márkás asztali PC-t is lehet kapni, bár az nem ilyen csendes és apró méretű, s vélhetően jóval kevésbé dizájnos, mint a Mac mini.

(Computer Panoráma - [origo])
Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK