Gép nélkül senki vagy Dél-Koreában

2007.06.04. 17:35

Mindenütt LCD lesz

Már nem kell sokat várni, s a hagyományos tévék és monitorok teljesen eltűnnek a boltok polcairól - legalábbis a Samsung szakértői erre számítanak.  Az LCD-k gyártása jó biznisz, a Samsung saját termékei mellett más gyártóknak is szállít paneleket, melyeket aztán tévébe, laptopba, mobiltelefonba, PDA-ba, navigációs eszközbe, játékkonzolba s ki tudja hányféle típusú és márkájú eszközbe építenek be.

Forrás: [origo]
A világ legnagyobb LCD-gyára (még több kép galériánkban)

A világ legnagyobb LCD-gyára jelenleg a Tangjeong Crystal Valley (kristályvölgy) nevű óriási komplexum, második célpontunk.  Az üzem a fővárostól mintegy 130 kilométerre található Asan városában, melyet a 300 km/órás sebességgel száguldó KTX gyorsvasúttal fél óra alatt lehet elérni Szöulból, főépületének homlokzata maga is egy lapos monitort formáz. 

Tangjeongot úgy védik, akár egy katonai támaszpontot: mindenütt őrök figyelnek, az utakon acélcsőből készült és az aszfaltból felnyitható betonakadályok teszik lehetetlenné az illetéktelenek behatolását. A cégnél nagyon tartanak az ipari kémkedéstől, a Samsung főhadiszállásának tárgyalójában például hat biztonsági kamera tartott fel minket, ide fényképezőt, pendrive-ot sem engednek bevinni, az összes helyszínen csupán néhány demószobában lehetett fotózni.

Forrás: [origo]
Egyre nőnek az LCD-k (még több kép galériánkban)

Mint a bemutatón kiderül, az LCD monitorok és tévék bizony igencsak bonyolult, számos komponensből készülő hardverek, melyekből az egyik legfontosabb komponenst, a TFT panelt a Samsung maga gyártja, a képernyő üvegét, a háttérvilágítását, illetve a fény elosztását szolgáló alkatrészeket azonban a szomszédban lévő külső partnertől vásárolja. Azt is megtudjuk, a gyártási folyamatokat szinte kizárólag robotok végzik, emberi munkaerőre nem is ehhez, hanem a kész LCD-k képminőségének ellenőrzésénél van szükség. 

Ebben az üzemben a folyadékkristályos paneleket franciaágynyi méretben állítják elő, melyet aztán igény szerint vágnak méretre: egy ekkora lapkából két darab 82 colos óriásképernyőt lehet kivágni, kisebbekből természetesen jóval többet. Azt is megtudtuk, hogy a világszerte használt eszközökhöz, képernyőkhöz mindössze öt gyártó szállítja az LCD-paneleket, s mivel a kereslet robbanásszerűen nő, hamarosan a lapos monitorok és tévék árának növekedésére lehet számítani.