Késik az univerzális HD-lemez

Vágólapra másolva!
Az eredeti tervektől eltérően nem idén ősszel, hanem csak a jövőre kerülhetnek forgalomba filmek a Warner Total HD formátumú lemezén, amely Blu-ray és HD DVD formátumú lejátszókkal egyaránt kompatibilis.
Vágólapra másolva!

A Total HD elnevezés egy olyan speciális, új generációs DVD-formátumot takar, amelyen úgy lehetne filmeket árusítani, hogy azokat mind a Blu-ray, mind pedig rivális HD DVD technológiákat támogató eszközöket le lehessen játszani. Az univerzális kompatibilitást a Total HD fejlesztői úgy biztosítanák, hogy eltérő mélységű rétegekben tárolnák az adathordozó rétegeket a lemezen.

Bár a Warner eredetileg azt ígérte, hogy már az idén karácsonyra kiadja első filmjeit a Total HD lemezen, a cég legfrissebb bejelentése szerint erre a jövő év elejéig várni kell. A késést a Warner egyik marketingvezetője egy Los Angeles-i konferencián jelentette be, indoklásul azonban csupán annyit közölt, nem akarják egy újabb formátum bevezetésével még jobban összekavarni a nagyfelbontású filmek potenciális vásárlóit.

A filmstúdió közlése szerint a bevezetéskor tíz-húsz film lesz elérhető Total HD lemezeken, a hibrid lemezek premierjéig azonban mind Blu-ray-en, mind pedig a HD DVD-n kiadja majd alkotásait. A csúszó megjelenéssel a cég azonban az univerzális technológia létjogosultságát is kockáztatja, egyes iparági szakértők szerint ugyanis lehetséges, hogy a nagyfelbontású lemezek közötti formátumharc már az idei év végén eldől majd.