Injekciós tű helyett nyomtatófej

Vágólapra másolva!
A HP szabadalmaztatja azt az új orvosi eszközt, amely a tintapatronos nyomtató apró csövecskéivel juttat gyógyszert a betegek bőre alá.
Vágólapra másolva!

A találmány egy bőrre rögzíthető tapasz, amely egy mikroprocesszort, egy fűtőberendezést és a nyomtatófej csövecskéihez hasonló tűket tartalmaz, mégpedig több tízezer darabot négyzetcentiméterenként - adta hírül a News.com. Az eszköz a benne tárolt gyógyszert felmelegítve juttatja a beteg bőre alá úgy, hogy annak adagolását a processzor szabályozza.

A szükséges dózist meghatározott idő alatt, vagy bizonyos élettani jelekre reagálva - például a vérnyomás növekedése esetén - lehet bejuttatni a páciens szervezetébe, de többféle szer eltérő adagolására is beprogramozható. A hagyományos gyógyszertapaszokkal szemben a HP találmány azért hatékonyabb, mert nem a bőr felületére, hanem annak mélyére juttatja a szert, ráadásul megfelelő hőmérsékleten, ezzel is segítve annak felszívódását.

A mikrotűk előállításánál alkalmazott technológia megegyezik a HP inkjet-nyomtatóinál alkalmazott eljárással, és a melegítőrendszer is onnan származik. A különbség csak az, hogy a nyomtató nem szúrja át a papír felületét, csak közvetlen közelről juttatja el a festékcseppeket annak felületére.