Matricák és LCD-k a jövő áruházában

Vágólapra másolva!
A jövő áruházának bemutatójára látogattunk a ferihegyi reptér közelébe, a futurisztikus eladótér helyett azonban egyelőre csak elektronikus árcímkék tömkelege és néhány plazmatévé fogadott, az igazi érdekességekre még várni kell.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön nyitotta meg a Praktiker legújabb, európai mintaáruháznak szánt üzletét, amelyben olyan informatikai megoldásokat alkalmaznak, melyek a társaság szerint csak öt-tíz éven belül fognak elterjedni el a hazai kiskereskedelemben - ezek képezték látogatásunk apropóját is.

Árcímkék helyett folyadékkristály

A ferihegyi reptér közelében lévő barkácsáruházba belépve az első pillanatban semmilyen különlegeset nem veszünk észre - leszámítva talán az egyik folyosón elhelyezett plazmatévéket, melyekről akciókat, és a épület térképét lehet leolvasni. A polcokhoz közelebb lépve végre megpillantjuk a high-tech jelleg első ismertetőjegyét: mint az fotóinkon is látszik, a hagyományos árcédulákat folyadékkristályos kijelzők helyettesítik.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=UmXWRyEnIUxMR0d8
Rövid bemutatónk a helyszínről

A Praktiker adatai szerint a vecsési áruházban 55 ezer féle árucikket kínálnak eladásra, azaz jópár darab miniatűr LCD-re kellett beruháznia az üzemeltetőknek. A polcokon lógó fejszék, kalapácsok és ki tudja még milyen termékek fölé akasztott digitális címkék a kvarcórához hasonlóan elemről működnek - a cég szakértőjének elmondása szerint akár évekig is. Alkalmazásuk lehetővé teszi azt, hogy a boltosok az eladótér felett elhelyezett infravörös adók segítségével vezeték nélküli egyetlen gombnyomással megváltoztathassák egy adott termék árait, legyen az akárhány különböző helyen kiállítva az üzletben.

Maradtak még matricák

Némiképp csalódást jelent, de az árucikkek megnevezései továbbra is nyomtatott matricáról olvashatóak le, az LCD-címkéken az ár mellett csupán a benne foglalt darabszámot szerepeltetik, pár helyen pedig az "AKCIO" felirat villog rajtuk a számológépeken használatoshoz hasonló, pálcikákból álló betűkkel kiírva.

Forrás: [origo]
Még több fotó az áruházból

Túlságosan drága lett volna ilyen mennyiségben komolyabb grafikus képességekkel felvértezett címkéket elhelyezni, ráadásul a termékek neve eleve ritkán szorul cserére - inkább az árak változnak -, és jobban olvasható a folyadékkristályos feliratoknál - tudtuk meg a helyszínen. A rendszert a bolt raktárával és a kasszákkal is összekötötték, így az árak mindenütt biztosan megegyeznek. A digitális árcédulák azt is visszajelzik a központi számítógépnek, ha az összegek frissítése megtörtént, így az esetleg megsérült, hibás példányokat is ki tudják szűrni.

Jön az intelligens kosár és az önkiszolgáló kassza

Ónody Sándor, a társaság gazdasági igazgatója elmondta, a pénztárakban érintőképernyős terminálokkal próbálják csökkenteni a sorbanállás idejét, egy speciális megoldással pedig a bankkártyás fizetés folyamatát rövidíti le 3-4 másodpercre - ígéri a vállalat. Várhatóan hamarosan bevezetik az önkiszolgáló kasszát is, melyen a vásárlók maguk húzhatják le a kiválasztott termékeket. A vecsési üzletben alkalmazott újítások egy részét a Praktiker más üzleteiben is bevezetik majd, ám a legújabb fejlesztéseket a jövőben is a reptér közelében lévő áruházban fogják tesztelni.

A vállalat közleménye szerint stratégiai fontosságúnak tekintik az e-kereskedelmet - melynek keretében az idén 26 millió forintos forgalmat értek el - bár ennek némileg ellentmond, hogy a Praktiker honlapján egyelőre csupán bolti átvétellel lehet megrendelni egy-egy kiválasztott terméket, és a fizetést sem lehet elektronikus úton intézni. A tervek szerint belátható időn ezen is változtatni fognak.

Forrás: [origo]
Még több fotó az áruházból

Nem éri meg az RFID

Mint a szakembertől megtudtuk, nem találták gazdaságosnak a rádiófrekvenciás azonosítóchipek (RFID) alkalmazását. A sajtóhírekben évek óta szereplő technológiát egyelőre meglehetősen kevés helyen alkalmazzák a világban, pedig alkalmazásával például megoldható lenne, hogy a vevő csupán áttolja egy kapun bevásárlókocsiját, a végösszeg pedig rögtön megjelenne a pénztárgépen, nem kellene egyesével leolvasni a vonalkódokat. Míg korábban az RFID-t az új generációs bolti árcímkének tekintették, manapság egyre több szakember is úgy véli, a rádióhullámokkal leolvasható chipeket nem lehet olyan olcsón előállítani, hogy azokat ilyen célra, nagy mennyiségben lehessen alkalmazni.