Feltörték az Amazon e-könyv-olvasóját

Vágólapra másolva!
Egy orosz hacker feltörte az Amazon Kindle e-book-olvasó formátumában alkalmazott kódolást, így az Amazonon kívül beszerzett könyveket is használni az eszközzel.
Vágólapra másolva!

A törés segítségével a máshol megvásárolt könyvek is olvashatóvá válnak a készüléken. A törést megalkotó Igor Szkocsinszkij azt az algoritmust találta meg, amivel az Amazon titkosító kulcsot generál a készülék sorozatszámából. A sorszám ismeretében bármely védett Mobipocket fájlt a Kindle-lel kompatibilissá lehet alakítani. Így már nem csupán az Amazon az egyetlen, aki fizetős tartalmat szolgáltathat az olvasóra. A szoftver elérhető a hacker blogjáról.

A készülék által használt fájlformátum az Amazon által felvásárolt francia Mobipocket cég megoldásán alapul. A Mobipocket védett fájljai esetében azonban ismert az az olvasó szoftverhez kötött Personal IDentifier, amellyel a könyvek kódolásra kerülnek, így lehetséges több digitális könyvesboltból is vásárolni olvasnivalót. A Mobipocket szoftvere sincsen készülékhez kötve, egyaránt fut Windows Mobile, Palm és Blackberry okostelefonokon, PDA-kon és a Kindle versenytársának számító e-könyv-olvasókon is.

Forrás: [origo]

Ez a törés valószínűleg egy hosszabb sorozat kezdete, hiszen RSS hírcsatornákat még nem lehet ingyenesen olvasni, és a kalóz könyvek megnyitása sem lehetséges kényelmetlenségek nélkül. Az olvasóban használt digitális jogkezelő megoldás megismerésével várhatóan ezeket a funkciókat is elérhetővé teszik a hackerek. Az Amazon kevesebb mint egy hónapja mutatta be az egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető Kindle ekönyv olvasót. Az olvasó újdonsága, hogy a megvásárolt könyveket mobilinternet hálózaton keresztül is le tudja tölteni.