Bárkinek lehet robotja pár száz dollárért

Vágólapra másolva!
Takarítani, táncolni, mesét mondani, tanítani vagy röpködni már tudnak a Las Vegasban bemutatott robotok, de a sört még mindig nem tudják behozni a hűtőből, hiába ismerik a frigó koordinátáit. Hasznosat még nem, de vicceset vagy játékosat pedig már egész olcsón be lehet szerezni.
Vágólapra másolva!

"Imádom a rumbámat!" - mondja egy háziasszony-külsejű, középkorú hölgy a partnerének, miközben a hátunk mögött halad el. Mi éppen egy lapos, diszkosz-szerű robotot szemlélünk, amely a padlószőnyegen halad faltól falig a neki kijelölt kis karámban. A Roomba - vagyis "rumba" - névre keresztelt kis takarítórobot már nálunk sem ismeretlen: a szerkezet önállóan járja a szobákat, amíg csak koszt talál, a pedig lemerült, akkor szépen visszatér a töltőre.

Népszerűek a munkás robotok

A legerősebb modell 500, a leggyengébb 250 dollárba kerül a tengeren túlon, és a népszerűségét talán az mutatja legjobban, hogy a gyártó iRobot, a CES-re elhozta a "testvéreit is". Ezek a modellek az amerikai életformának megfelelően gondolják tovább az alapkoncepciót: mint arról beszámoltunk, a vásáron díjat is nyert a ereszcsatorna tisztítására szolgáló változat a kertvárosi házak, ugye. És amit először a formája miatt fűnyíró-robotnak néztünk a standon, arról kiderült, hogy az úszómedencébe költözik be, ha valaki hazaviszi, hogy annak az alját tisztogassa, akár a víz alatt is.

Az iRobot legújabb prototípusa egyenesen azt ígéri, hogy az ember egyszerre két helyen lehet a segítségével, bár az újítás kimerül abban, hogy a padlón grasszáló porszívórobot "karosszériájára" videotelefon került. Ez már nem győzött meg minket olyan nagyon, főleg a földszintes perspektíva miatt.

Elpirul a szégyellős mesemondó robot

Forrás: [origo]
Galéria

A ház körül csendesen munkálkodó, pár száz dolláros robotizált segéderő mellett persze feltűnőbb szerkezeteket is beszerezhet az ember, ha szeretné elkápráztatni a szomszédságot. A tömzsi, a hasán kis érintőképernyőt viselő iRobi úgy néz ki, mint egy gyerekjáték: a szemei forognak, az arcát megvilágító lámpáknak köszönhetően el tud pirulni, és ha az ember megérinti a fejét, akkor rá is néz. Igaz, valójában nem a feltűnő műszemekkel, hanem feje tetején lévő webkamerával.

A roboton a kérésünkre elindítanak egy mesemondó-programot is, amihez a szerkezet a tömpe kis karjaival gesztikulál. "Nehogy azt higgye azonban, hogy ez csak valami gyerekjáték ötezer dollárért" - mondja a standon álló koreai hölgy, amikor azt firtatjuk, mennyire tetszene ez a készülék a gyerekeknek. (Az ára pedig tényleg ötezer dollár, vagyis több mint 850 ezer forint - lenne, de még csak Dél-Koreában árulják.)

Az iRobiba ugyanis minden olyan funkciót belezsúfoltak, amire egy ilyen, a lakásban rohangáló kis szerkezet jó lehet. Mesemondás közben például a szülők szemmel is tarthatják rajta keresztül a gyerkőcöket, amikor pedig nincsenek otthon, a robot őrködik a lakásban. Az interneten keresztül képes riasztást leadni a gazdája mobiljára vész esetén, és RSS-olvasója segítségével otthon is utána "hozza" a híreket vagy az időjárási információkat. Emellett persze még táncolni és énekelni is tud, de a cég saját porszívó-robotjának irányítására is beprogramozható.

Sajnos azt még nem tudja kinézni, hogy hol kell takarítani, de el tudja indítani a koreaiak saját Roomba-klónját az előre beprogramozott időpontokban, kárpótlásul énekkel, tánccal szórakoztatja a vendégeket. Mi mégis gyerekfelügyelőnek vinnénk haza az iRobit legszívesebben, mivel készségfejlesztő programja is van: a Montessori-módszerrel tanítgatja a gyerkőcöket. Az eladó szerint a legnagyobb tételben éppen az ilyen módszert alkalmazó óvodák veszik Koreában. A Roombák mellett állva elgondolkodtunk rajta, hogy a mellettünk takarítógépeket tologató személyzetnek meddig lesz még állása, de az eszünkbe sem jutott, hogy az óvónők is hasonló sorsra juthatnak...

A nagy márkák idén kimaradtak

Forrás: [origo]
Galéria

A CES robotokat bemutató részlegét egyébként azért látogattuk meg, mert ide, Amerikába a számunkra egozikus távol-keleti gyártók is elhozzák a termékeiket - így bíztunk benne, hogy látunk néhány különleges szerkezetet. Tavaly a Honda Asimo nevű robotja is járt Las Vegasban, de idén csak kisebb, jellemzően dél-koreai cégek voltak jelen: a nagy, ismert japán márkák (a Honda mellett robotikában ennek számít még például a Toshiba és a Hitachi is) hiányoztak a show-ról. A második vonal jellemzően háromféle modellt mutatott be: vagy az iRobihoz hasonló szórakoztató-kisebb hasznosságokat kínáló "nagy" robotokat, vagy a robotporszívó lekoppintott változatát, vagy pedig olcsó, oktatási célú robotkészleteket.

Nekünk ez utóbbiak tetszettek leginkább, hiszen gyerekkorunkban számtalanszor álmodoztunk arról, hogy egy saját robotot szereljünk össze. A CES standjain két olyan koreai gyártót is láttunk, amely igény szerinti alkatrészt tartalmazó robot-kiteket árul pár száz dollárért, jellemzően oktatási célra. A dobozok a tartóelemek mellett az izületek szerepét betöltő szervómotorokat, vezérlőegységeket, szenzorokat és a hozzájuk tartozó számítógépes klienst tartalmazzák, amellyel be lehet programozni, hogy a szerkezet mit csináljon. Ahogy a standokat körbesétáljuk, látunk tapsra integető, készletből összerakott robotot, vagy olyan szenzoros kisautót is, amely egy, az asztallapra ragasztott fekete szigszalag mentén köröz.

A papírsárkányból is robot lesz

A kisebb, és szinte teljesen haszontalan, de annál látványosabb robotok mezőnye is szép számban képviselteti magát a CES-en, főleg a WowWee nevű cégnek köszönhetően, amely egész sor interaktív gyerekjátékkal lepi el a vásárlókat, színes, hangos robotok formájában. A legújabb termékük a TriBot névre hallgató, három keréken guruló kis figura, amely vagy nyolcvanféle beszólással tud reagálni a körülötte zajló eseményekre.

Forrás: [origo]
Nem papírsárkány, repülő robot (még több kép)

A cég egy másik alkalmazottja csábos mozgású, harminc centis robotlányt adjusztál, amely odaviszi a névjegykártyát a pultnál álló vevőnek, egy harmadik pedig egy apró, diónyi testből és egy körülötte pörgő arasznyi propellerből álló szerkezetet röptet. Ezzel nem teszi népszerűvé magát, mert a padló fölött pár centire lebegő szerkezet rendszeresen nekirepül a látogatók vagy valamelyik asztal lábának. Amikor gyanakodva megkérdezzük, milyen magasra is lehet küldeni a távirányítóval vezérelhető szerkezetet, az idősödő WowWee alkalmazott felnéz, és a csarnok tetejét tartó gerendákra mutat, a fejünk fölött nagyjából négy emelettel. A fémszerkezetbe beakadva apró szárnyakat veszünk ki, és nyugtázzuk: megszületett a papírsárkány utódja.

Ez a házőrző nem vedlik

Forrás: [origo]
Galéria

A játékszerek mellett a cég kihozott egy házőrző-robotot is, amely webkamerával figyeli a terepet, és előre be lehet számára programozni az őrjárat útvonalát. "Ez a robot megjegyzi például, hol van a hűtő" - magyarázza a standon WowWee embere, mire mi gyorsan magunkba folytjuk a kérdést: "És be tudja hozni a sört?" Nem csak azért, mert nem szeretnénk még jobban elfárasztani a napok óta a pult mögött gályázó fiatalembert, hanem azért sem, mert magunktól is rájövünk: a robotnak ugyanis nincs karja, csak kerekei, amin gurul a padlón.

A robot-seregletet elnézve megállapítjuk: a CES-en kiállító gyártók többsége nem nagyon tud, vagy akar túllépni az egyszerű szórakoztató funkción. Ennek a csúcsa az iPodot kihangosító, mobiltelefonról távirányítható robot, amelyik a lejátszott zenére táncol. Nekünk az egész mezőnyből az automatizált takarítógépek tetszenek leginkább: ha egy ilyen besegít otthon, akkor boldogan kimegyünk sörért mi magunk is, akár iPoddal a kézben.