Rablásra ösztönöz az iPod

Vágólapra másolva!
Egy amerikai kutatóintézet szerint valóságos bűnözési hullámot indított el az iPod, mivel megnőtt miatt a rablások száma. Más szakértők szerint viszont gyenge lábakon áll az elmélet.
Vágólapra másolva!

A New York-i Urban Institute szakemberei hónapok óta foglalkoznak az iPod-rablások bűnügyi statisztikáival, és szerintük a készülék a tökéletes célpont - adta hírül az AP. A zenelejátszó ugyanis divatos és drága, emiatt könnyen, jó haszonnal lehet eladni a lopott árut, tulajdonosai ráadásul kiszolgálatottak, mivel a zenehallgatás némileg elvonja a figyelmüket a külvilágról, a jellegzetes fehér fülhallgatóról pedig könnyen ki lehet őket szúrni. A készülékhez ráadásul nem tartozik előfizetés, vagy nem lehet a távolból használhatatlanná tenni, mint például egy bankkártyát a letiltással.

A kutatóközpont tanulmánya szerint ez oda vezetett, hogy az iPod-rablások miatt indultak ismét növekedésnek az amerikai rablási statisztikák, mégpedig éppen 2004 után, amikor a készülék elterjedése tömegessé vált. A zenelejátszóból 2004-ben még csak 5 millió kelt el, 2005-ben viszont már 42, rá egy évre pedig 90 millió darab volt Amerikában. A százezer főre jutó rablások száma ezekben az években növekedett 137-ről 141-re, majd 149-re azok után, hogy a kilencvenes években folyamatosan csökkent.

Az Urban Institute szerint ezzel összhangban növekedhetett a gyilkosságok számaránya is, amely szintén csekély mértékben nőtt ezekben az években. Magyarázatuk szerint a balul elsült rablásból lesz könnyedén emberölés. Az elméletet viszont gyengíti, hogy míg a tömegközlekedési eszközökön, például a metróhálózatokon számolnak be sok iPod-rablásról, addig a statisztikák főleg a kis- és közepes városokban romlottak. A zenelejátszó-lopások nagy részét pedig erőszak nélkül követik el.

A Norhern University kriminalisztikai tanszékének dékánja, Jack McDevitt egyenesen elképzelhetetlennek tartja az összefüggést: szerinte az ilyesmi csak egy rövid időszakban, kisebb területen lehetne hatással a bűnözésre, de nem ilyen tendenciózus módon, hosszú időn át. A New York-i tanulmány készítői mindenesetre arra is felhívják a közvélemény figyelmét, hogy ideje lenne rávenni a gyártót, lássa el valamilyen lopás elleni megoldással az iPodokat.