Kiberszőnyeg vezet a virtuális Pompejibe

Vágólapra másolva!
Megszületett a CyberCarpet, azaz a kiberszőnyeg, amelynek köszönhetően az érdeklődők virtuális sétát tehetnek a Pompejiben, vagy más ősi városban.
Vágólapra másolva!

A CyberCarpet, amelyet a tübingeni Max Planck Intézet biokibernetikai központjának kutatói fejlesztettek ki több más európai intézménnyel közösen, tulajdonképpen egy járópad, amely a "gyaloglóknak" 4,5-szer 4,5 méteres sétateret biztosít.

A szerkezet ugyanakkor elég gyorsan mozog ahhoz, hogy aki akar, kocoghasson is másodpercenként 2 méteres sebességgel - írja a BBC online kiadása, amely videót is közöl a szerkezetről. A platform egyébként 11 tonnát nyom, és több, 40 kilowatt-teljesítményű motor hozza működésbe. Marc Ernst, a kutatócsoport vezetője szerint virtuális valóság segítségével vizsgálták az emberi magatartást.

"Azt kívántuk megállapítani, hogy a különböző érzékszervekhez érkező jelzéseket miként használja fel az emberi agy egy helyszín mentális leképzéséhez. Az érdekelt, hogy hogyan jön létre a mentális lép, amikor első ízben látogatunk el egy városba. Azt is szerettük volna megismerni, hogy milyen információkat használ fel az agy, s miként ötvözi őket" - magyarázta a tudós.

A csoport a svéd szövetségi műszaki egyetem (ETHZ) által kifejlesztett CityEngine elnevezésű szoftvercsomagot alkalmazta, amely lehetővé teszi különböző városok különböző részletességgel történő gyors virtuális megjelenítését. S hogy a német kutatók választása miért esett Pompejire? Marc Ernst szerint nagyszerű érzés egy olyan várost felfedezni, amely réges-rég nem létezik. A kutatók reményei szerint a technológia a szórakoztatóipar mellett az oktatásban, az építészetben, a katasztrófavédelemben, a sportban, valamint a betegek rehabilitációjában nyerhet alkalmazást.