Boltban nyomtathatják a digitális könyveket

Vágólapra másolva!
Az illegális internetes letöltéseket ugyan nem befolyásolja, de a könyves piac közismert rugalmatlanságát talán oldja: kifejlesztették a digitális formátumból azonnal könyvet nyomtató szerkezetet.
Vágólapra másolva!

Egy presszókávényi idő alatt elkészül a kiválasztott könyv - ígéri a stílusosan Espresso Book Machine-nek (EBM) nevezett gép amerikai gyártója. A gépezet kinyomtatja a digitáis formátumban tárolt könyveket, majd rögvest be is köti ezeket - írta a Népszabadság. Az egész művelet nem tart tovább hét percnél - állítja a gyártó. Az első ilyen digitális gyorsnyomdát egy évvel ezelőtt adták át a New York-i közkönyvtárnak, s azóta számos helyen vállalkoztak arra, hogy EBM-mel dobják fel üzletük (könyvtáruk) forgalmát.

http://www.youtube.com/v/JMFh5axDKWU&hl=en

Mint a Népszabadságnak Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének igazgatója megjegyezte: egy hasonló berendezés hazánkban a tudományos és szakkönyvkiadásban lenne igazán hasznos, hiszen ezek azok a területek, ahol fontos megjelenniük egyes műveknek, de a kis nyelvterület maitt a kereslet nem képes rentábilissá tenni a kiadást. Egyébként az EBM-mel kiadott könyvek nem sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos módon előállítottak - a napilap információja szerint az egyébként is drága brit könyvpiacon 20-25 ezer forintot is elkérhetnek egy hirtelen előállított könyvért.