Hajlékony e-magazin A4-es méretben

Vágólapra másolva!
Hajtogatható digitális könyvolvasót mutatott be a Plastic Logic a DEMOfall kiállításon. A nagyjából magazin méretű berendezést elsősorban üzleti felhasználóknak szánják.
Vágólapra másolva!

A 8,5*11 hüvelykes, az A4-es papírnak megfelelő méretű e-papír kijelzőn könyveket, újságokat vagy akár magazinokat is nézhet a kütyüt megvásárló felhasználó. A készüléken futó szoftver az üzleti felhasználóknak is tartogat hasznos funkciókat, a gyártó szerint tökéletesen jeleníti meg a Word, Excel és Powerpoint dokumentumokat, és képes elbánni a PDF-ekkel is. Az aktuális trendeket meglovagolva a gyártó érintőképernyős felülettel látta el a többezer dokumentum tárolására képes készüléket.

Forrás: [origo]

Az A4-es méret azért lehet hasznos választás, mert így a felhasználónak nem kell zoomolnia a hasonló méretre tervezett PDF dokumentumok olvasásakor. Mivel a nagy méretű, erőforrásigényes PDF-ek hagyományosan megizzasztják a gyengébb processzorokkal szerelt könyvolvasókat - az általunk tesztelt Kindle-lel is ez volt az egyik komolyabb gond - célszerű lépés volt a készülék méretének növelésével megkerülni ezt a problémát.

Kérdés azonban, hogy mennyit nyom a magazin méretű olvasó. A 2008-as DEMOfall-on készült videókon a 850 grammtól a fél kilogrammig hangzanak el adatok, a Wired is az utóbbi súlyt véli helyesnek. Bármelyik érték is legyen igaz, az biztos, hogy a vékony készülék sokkat többet nyom mint a Kindle vagy a Sony Reader.


Lenyűgözött videóblogger mutatja be a készüléket

A Plastic Logic olvasójának legkomolyabb vonzereje a cég által kidolgozott hajlékony műanyag technológiában rejlik. Az elektronikus papír megjelenítő mögé olyan elektronikát tudtak építeni, ami szintén nem bánja, ha a felhasználó a kényelmesebb olvasás miatt kicsit ívbe hajlítja az egylapos digitális újságot.

Egyedül a csatlakoztatási lehetőségek szegényesek a prototípusként bemutatott könyvolvasón. Csupán egy mini-USB kapu és Bluetooth csatlakozási lehetőséget kínál az eszköz, ám a gyártó tervezi a wifi kapcsolódási lehetőség hozzáadását is. A viszonylagos butaság rendelkezik előnnyel is, az eszköz viszonylag kevés áramot fogyaszt - az e-papír kijlezőnek csak frissítéskor van szüksége energiára - így egy töltéssel sokáig lehet olvasgatni.

Az egyelőre még névvel sem rendelkező készülék várhatóan 2009 első felében kerül a boltok polcaira. Még az is elképzelhető, hogy a Plastic Logiccal szerencséje lesz a magyar felhasználóknak és ugyanakkor juthatnak hozzá, amikor az amerikai geekek, mert a Wired értesülései szerint a cég Németországban tervez gyárat nyitni.