Hatvanezer kütyü marad a taxik hátsó ülésén

Vágólapra másolva!
Fél év alatt hatvanezer kütyük hagytak a londoni taxik ülésein a figyelmetlen utazók, pedig a mobil eszközök milliókat érő adatokat is tartalmazhatnak - adta hírül a BBC.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefon a leggyakrabban taxiban hagyott készülék, a Credant Technologies felmérése szerint az elmúlt fél évben 55843 telefon maradt taxikban. A fennmaradó több mint hatezer eszköz között a legkisebb pendrive-októl egészen a tekintélyesebb méretű laptopokig minden megatlálható.

Az eredmény azért is aggasztó, mert a hitelképesség vizsgáló Equifax ügynökség korábbi felmérése szerint ügyfeleik 16 százaléka tárolja a telefonján a különböző szolgáltatásokhoz szükséges PIN-kódjait. A születésnapokat pedig az ügyfelek 24 százaléka menti le a mobiljába. Ezek az adatok felbecsülhetetlen értékűek a készüléket megszerző bűnözőknek.

A szakértő titkosítást ajánl

Az apró hordozható eszközök veszélyeire hívta fel a figyelmet Bruce Schneier kriptográfus is. A több szabadon felhasználható titkosítás megalkotójaként és számos alapmű szerzőjeként ismert szakember a kormányzati adatvesztések apropóján ajánlotta a blogolvasók figyelmébe egy tavalyi esszéjét.

A szakért szerint egyrészt minimalizálni kell a hordozható eszközökön tartott adatok mennységét, másrészt a nélkülözhetetlen dolgokat erős titkosítással kell védeni. A mostani PC-ken a teljes lemeztitkosítás már csak elenyészően kevés teljesítményt foglal le, így a biztonságosabb üzemmód nem is zavarja a felhasználót.

Jobban vigyáz a magyar

Az utasok egy ezreléke hagy el valami kütyüt a taxiban - tudtuk meg a hazai 6x6 Taxitól. A budapesti taxiállomásokon tehát hiába is keresnénk gazdátlan eszközökből épített óriási talált tárgyak osztályát, éves szinten is csupán ötven-hatvan kütyü gyűlne össze.