Videojátékok könyvtárát nyitják meg a britek

Vágólapra másolva!
Október végén nyitja meg kapuit Anglia első nemzeti videojáték-könyvtára Nottinghamben. Az intézmény a játékvilág első nagy sikerének számító 1972-es Pongtól napjaink konzolos játékcsodáiig mindent meg akar mutatni. Hazánkban még nem könyvtári téma a játékszoftver.
Vágólapra másolva!

A videojátékok legalább ötvenéves történelemre tekinthetnek vissza. A legelső játékprogramot, egy egyszerű teniszt még 1958-ban írta az amerikai Brookehaven Nemzeti Laboratórium egyik tudósa, hogy az intézmény nyílt napján legyen mit megmutatni a látogatóknak. A négy évvel később elkészülő SpaceWar már megtalálja az útját a játékgépekhez is, a műfaj első sztárjának számító 1972-es Pong-ból pedig klónokkal együtt körülbelül százezer darabot adnak el. Hiába azonban a dicső múlt, ha nincs aki archiválja a régi játékokat, így azok elérhetetlenné válnak az utókor számára.

A kultúra része a játék

A videojáték-archívum fontos forrása lesz a kulturális örökség megőrzésének - jelentette ki optimistán James Newman, a Nottingham Trent University kortárs játéktudományi kutatócsoportjának tagja a múzeum indulásáról szóló sajtóközleményben. A gyerekkor fontos részét képezik a videojátékok, ám ezek nem csak a gyerekek számára fontosak, hiszen az évek során folyamatosan nőtt az átlagos játékos életkora.

Forrás: [origo]
Wolfenstein: negyed százada tartó akciósorozat

Az ESA játékipari szervezet 2007-es adatai szerint az átlagos amerikai játékos 35 éves, és tizenhárom éve tölti szabadidejét videojátékokkal. A gyakori játékvásárlók még egy kicsit idősebbek, korukat negyven év körülire teszi a szervezet. A játékosok között szép számmal akadnak nők is, ha a fele-fele arány még nincs is meg, a negyven százalékot már elérték a női gamerek.

Igazi régi gépek

Nem akartunk csak kódból és képernyőképekből álló online múzeumot csinálni. Eredeti hardvereket és játékokat akarunk a látogatók kezébe adni - nyilatkozta a kutató. A játékprogramokon és a futtatásukhoz szükséges masinákon túl a múzeum bemutatja a programokhoz kapcsolódó reklámokat, emlékezetes hirdetési kampányokat és a szoftverekről szóló kritikákat is.

A játékok befolyásolják a mozifilmeket és a tévéműsorokat is, fontos részei a popkultúrának - mondta el Newman a BBC-nek. Míg egy hetvenes évekből származó filmet viszonylag egyszerűen meg lehet vásárolni valami modern hordozón, a korabali játékok nehezen szerezhetők be. Ráadásul a korai videojátékok erősen hardverhez kötöttek, egy Atari-, egy Sega Megadrive- vagy egy SuperNintendo-kazetta csak a régi konzol birtokában válik játszhatóvá.

Óriási archívum része lesz a játékkönyvtár

A játékgyűjteménynek a bradfordi Nemzeti Médiamúzeum fog helyet adni, ahol a látogatók már eddig is olyan csodákat tekinthettek meg, mint a televíziózás vagy a fényképezés történetét bemutató kiállítás. A múzeum honlapján fellelhető galéria is elég ahhoz, hogy a technikatörténet iránt érdeklődőknek hirtelen utazni támadjon kedve.

A játékok iránt érdeklődők a Discovery csatorna Rise of the Videogames sorozatának beszerzését ajánljuk. A csatorna honlapja szerint a közeljövőben nem tervezik az ötrészes sorozat újbóli sugárzását, szerencsére a részek megtalálták az útjukat a videomegosztókra, így a türelmetlenek rögtön bele is nézhetnek a nagyszabású videojáték-tablóba.

Könnyen vész el a digitális adat

A digitális adatok még talán a hardverhez kötött konzoljátékoknál is nagyobb veszélyben vannak, erre hívja fel a figyelmet a Jerome P. McDonough Illinois-i Egyetem könyvtár- és információtudománnyal foglalkozó tanára. Elég abba belegondolni, hogy az elmúlt évek során hányszor változott a mindennapi irományok lementésére szolgáló dokumentumok formátuma. A tudós szerint ki kell dolgozni azokat az eljárásokat, amelyekkel a digitális kultúra nehezen rögzíthető elemeit - például Barack Obama elnökjelölt szavazásra felszólító plakátjait a Burnout Paradise játékból - is meg lehet menteni az utókornak. Ellenkező esetben digitális középkor köszönthet be, és azzal kell szembesülnünk, hogy több évtizednyi adatot hagytunk el. McDonough szerint az első lépés a nyílt formátumokra való váltás lehet.

Forrás: Wisekris Flickr fotói
Nintendo gyűjtemény a kezdetektől napjainkig

Nem csak a magánjellegű adatok, a regényem.doc vagy a napló.rtf van veszélyben. Az 1976-ban a Mars felszínére leszálló Viking szonda által begyűjtött adatok egy része mára elveszett - hozza a példát McDonough -, nem tudjuk értelmezni a készülék által hazaküldött adatokat. Az 1970-es évek közepére mindösszesen két olyan gép maradt, amellyel olvasni lehetett az 1960-as amerikai népszámlálás során rögzített adatokat - folytatja a professzor. Az egyik masina Japánban volt, a másik a Smithsonian Intézet múzeumában volt fellelhető.

Magángyűjtőknél lapul a magyar digitális kultúra

Főleg magángyűjteményekre támaszkodhat az, aki a magyar digitális kultúra körébe tartozó alkotásokkal akar ismerkedni. Videojátékok gyűjtésével egyelőre nem foglalkoznak a könyvtárak, kötelespéldányt sem kell belőle beszolgáltatniuk a kiadóknak - mondta el Moldován István, a Magyar Elektronikus Könyvtár egyik létrehozója. Még a Nemzeti Digitális Archívumban sincs olyan kollekció, amelyben játékok lennének.

Míg a videojáték-gyűjtemények nem igazán jelennek meg a neten, egyéb érdekes adatbázisokkal tele a web. A kilencvenes években elszaporodó kizárólag digitális formában létező lemezújságoknak komoly gyűjteménye lelhető fel a scene.hu oldal nyilvános FTP szerverén. A diskmagok futtatásához és a cikkek olvasásához időnként jól jönnek a DOS-t futtató antik számítógépek vagy a régi programok elindítását lehetővé tevő emulátorok. Megmaradtak szerencsére a legegyszerűbb technológiát használó újságok is, a nyolcvanas évek végének és a kilencvenes évek elejének punk és hardcore sajtóját szkennelt formában töltheti le az érdeklődő az extra.hu-s tárhelyen lakó Magyar fanzin adattárból.