GPS-t építettek a SIM-kártyába

Vágólapra másolva!
Már nem csak a telefonban, hanem a SIM-kártyán is elfér egy GPS-egység, amely alig terheli meg a készülék akkumulátorát.
Vágólapra másolva!

A luxemburgi székhelyű BlueSky Positioning és a Sagem Orga bemutatta az első SIM-kártyára integrált GPS-t - adta hírül a SlashPhone. A műholdas navigációs egység nem csak a jelek feldolgozását végző chipet, de egy beépített vevőantennát is tartalmaz, és a cég szerint alig van hatással a készülék üzemidejére.

A fejlesztők elsősorban az EU segélyhívással kapcsolatos új rendelkezéseire gondolva szeretnék bevezetni az újítást. A GPS-es mobilról beérkező segélyhívások helyét az operátorok azonnal meg tudják határozni, így tudják, hová kell küldeni a segítséget. Ez elsősorban a külföldön, ismeretlen vidéken tartózkodó bajbajutottak számára lehet hasznos.

Az A-GPS funkciót, vagyis a mobiltornyok pozíciójának adatai által segített helymeghatározást és így a gyorsabb GPS-indulást is támogató kártyák az olcsóbb mobilokat is navigációs képességekkel ruházhatják fel. A SIM-kártyára integrált navigációs berendezés emellett egy sor helyfüggő szolgáltatáshoz és hagyományos navigációhoz is használható, ugyanúgy, mint a készülékekbe épített változat.