A Microsoft tudott az Xbox 360 hibájáról

Vágólapra másolva!
Tisztában voltak vele, hogy az X360 karcolja a lemezeket, a gyártó mégis javítás nélkül dobta piacra a gépet, hogy ne maradjanak le a karácsonyról.
Vágólapra másolva!

A Microsoft tudott az Xbox 360 konstrukciós hibájáról, vagyis arról, hogy a játékgépben könnyen megkarcolódhatnak a lemezek - derül ki egy, a cég ellen zajló perben bemutatott dokumentumból a Gizmodo beszámolója szerint. A redmondi szoftvercéget egy amerikai férfi perelte be, mert a konzolja sorozatosan megkarcolta a játékszoftvereket tartalmazó DVD-ket.

Mint a cég belső irataiból a per során kiderült, a tervezőcsapat tisztában volt a karcolódást okozó hibával, de a játékgép közelgő premierje miatt elvetették annak javítását. Az Xbox 360-ban egyszerűen könnyen elmozdultak a korongok, amit három lehetséges módon javíthattak volna ki: a meghajtó mágneses mezejének erősítésével, ami viszont a meghajtó nyitását-zárását nehezítette volna meg, a lemez forgatási sebességének csökkentésével, ami lassabb betöltéshez vezetett volna, vagy egyszerűen azzal, ha kis pöcköket építenek a meghajtóba, ami viszont több tízmillió dollárt emésztett volna fel.

Mivel a hibára a cég egyik munkatársa, Hiro Umeno szerint 2005 őszén, vagyis hetekkel az Xbox 360 bemutatója előtt derült fény, a cég inkább egyszerű figyelmeztetést helyezett el a gépek útmutatóján. Ebben arra szólították fel a felhasználókat, hogy betöltés közben, vagy ha lemez van benne, ne mozgassák a konzolt. A lemezek karcolódása mellett számos más problémával is szembe kellett nézniük az első vásárlóknak, mivel a játékgép korai szériájából a grafikus processzor túlhevülése miatt sok tönkrement.