Már 28 millió kelt el az Xbox 360-ból

Vágólapra másolva!
A Microsoft játékkonzolja az ünnepek alatt tovább erősítette előnyét hagyományos ellenfelével, a Playstationnel szemben, de a Wii sikerét még mindig nem tudta megközelíteni.
Vágólapra másolva!

A Microsoft által közölt legfrissebb adatok szerint már 28 millió darab kelt el az Xbox 360 játékkonzolból, ebből 8 millió Európában - írja a Gamasutra. A Magyarországon legolcsóbban 45 ezer forintért kapható játékgép a pénzügyi válság ellenére a karácsonyi szezon egyik slágerterméke volt, aminek 3 milliós eladási számot köszönhet világszerte: a modell ugyanis novemberben még "csak" 25 millió eladott példánynál tartott.

A játékgép egy évvel a nagy rivális, a Playstation 3 előtt jelent meg 2005 karácsonyán, igaz, voltak konstrukciós hibái. A Sony játékgépéből mindeddig 20 millió darab kelt el világszerte, de a versenyben a némileg különc, gyengébb hardverrel, de népszerűbb szoftverekkel és mozgásérzékelős irányítással ellátott Nintendo Wii vezet továbbra is. Hogy januárban mennyi van belőle világszerte, azt még nem tudni, a legfrissebb adat tavaly szeptemberi, akkor 35,5 millió eladott példányt regisztráltak.

A Microsoft az Xbox 360 eladási számai mellett azt is közölte, hogy online szolgáltatását, az előfizetős Xbox Live-ot már 17 millióan használják világszerte, és az ezen keresztül végrehajtott értékesítések is rekordot döntöttek 2008-ban, 84 százalékos emelkedéssel. A gyártó számár a fizetős letöltések már több mint egymilliárd dolláros bevételt hoztak, igaz, fontos hozzátenni, hogy a nyomott áron kínált játékgépeken a Microsoftnak vesztesége van: csak a szoftverek és a kapcsolódó szolgáltatások termelnek profitot.

A cég értékelése szerint az olcsó hardver plusz drága szoftver kombináció bejött: a karácsonyi sikerben a Microsoft illetékesei szerint fontos szerepe volt annak, hogy a konzol árát 200 dollárra (40 ezer forint) csökkentették a tengeren túlon.