Hamis iGo-val buktak le GPS-kereskedők

Vágólapra másolva!
Veszprémben és Szolnokon foglalt le olyan navigációs készülékeket a VPOP, amelyeket hamis, feltört szoftverekkel árusítottak.
Vágólapra másolva!

A hatóságok az elmúlt hónapokban tartott ellenőrzések során bukkantak a hamis szoftverekre a kereskedőknél - közölte a Nav N Go. Veszprémben egy telefonokat és GPS-eket árusító üzletben kerültek elő - több más hamisított termék mellett - olyan Bluepanther készülékek, amelyeken az iGo navigációs szoftver 2006-os, feltört demó változata volt telepítve. A szoftver a Logic Gear verziónak tüntette fel magát, a csalásra a licenc ellenőrzésekor derült fény.

Szolnokon egy bevásárlóközpontban bukott le egy kereskedő, aki feltűnően kedvezményes áron kínált ugyancsak Bluepanther GPS-t a legújabb iGo 8 szoftverrel. Ezekről kiderült, hogy valóban az említett verziót futtatták, de nem jogtisztán, hanem feltört változatban.

A Nav N Go a hamis termékek megjelenése miatt útmutatót adott ki arról is, hogy miről lehet felismerni a feltört szoftvereket. Az eredetileg tesztelésre kiadott verziókat a DEMO felirat azonosítja, amely a szoftver licence menüpont alatt olvasható. A gyártó szerint kereskedelmi forgalomba kerülhettek a partnereik számára kiadott időkorlátozásos licencek is, ezek lejárati dátuma az "About me" oldalon jelenik meg. Ezen túl a készülék nem működhet, vagy ha igen, akkor biztosan fel van törve.

A navigációs készülékekhez mellékelt szoftvereknél a licencszám felett a készülék neve is szerepel. Ezeket az adatokat a hamisítók gyakran teljesen ki is törlik, de az is gyanús, ha "noname", olcsó készülékekhez árulnak valamilyen Nav N Go szoftvert. A dobozos iGo csak eredeti dobozban kerülhet forgalomba, és biztonsági matricának is kell lennie rajta.