Okos kütyük otthoni feltalálóknak

Vágólapra másolva!
Nem kell őrült tudósnak lenni, ahhoz, hogy a locsolást hangosan kérő növényeket vagy csupasz tenyérrel irányítható videojátékot hozzunk létre. Megnéztük a Kitchen Budapestben, hogy mire jó a digitális játékszerek építését megkönnyítő Arduino.
Vágólapra másolva!

Legalább egy éve híre ment, hogy a Massimo Banzi által tervezett okos mikrokontrolleres áramköröket több projektjében is használó Kitchen Budapest médialabor árusítani is fogja a kütyüket. A terv mostanra érett be, az egyszerű zöld helyett már divatszínekben is kapható tenyérnyi áramkörökért bárki bemehet a Ráday utcáról nyíló Biblia közben rejtőző laborba. A hétköznapi tárgyakat számítógép vezérelte műalkotássá változtató lapkáról Juhász Mártont, az Arduino szakértőjét kérdeztük.

Inni kérő virágok

Marci asztalán az a fajta festői rendetlenség uralkodik, amiért a rendszerüket tökéletesen átlátó gyerekeket már meg szokták szidni. A helyet egy fotóállványra rögzített érintőképernyő uralja, mellette kikapcsolt oszcilloszkóp, gondosan bedobozolt ledek és ellenállások tömegei. A képből csak két földdel töltött üvegpohár lóg ki, amiből drótok vezetnek egy próbapadon összedugott áramkörhöz. Az épp csak összedugott kütyü a feledékeny növénytulajdonosok életét könnyítheti meg: ha túlzottan száraz a cserépben a föld, az érzékelők jeleznek, és az áramkör nyávogni kezd a növény védelmében. Az elektronika, ha tudna több cserepet figyelni, jó szolgálatot tehetne mindenkinek, aki élen jár a növények kiszárításában, és már jelen állapotában is remek szórakozásnak tűnik.

Forrás: Tuba Zoltán, [origo]

Próbapadon a szárazságjelző

Az asztal közepén díszelgő kis érintőképernyő is ráköthető a mikrokontrolleres lapkára. A jelenleg hangulatvilágításként működő kijelzőt egy szombathelyi roncstelepen találta Marci, a szükséges javítások elvégzése után egy Arduinót kötött rá. A lapkára rákötött ledsor és a kijelző színét a felület megnyomásával lehet szabályozni, ha folyamatosan nyomás alatt tartjuk a képernyőt, akkor az lassan végigmegy a szivárvány színein.

Komoly dolgokra is jó

Nem csak játékokat lehet csinálni az apró mikrokontrollerrel, esetenként még egy PC-t is lehet vele helyettesíteni. Bár sem az évszakok körforgását egy zárt akváriumszerű rendszerben megjelenítő Évszakok Rezervátumát, sem a laptoproncsból és fűből készült theremint nem tudtuk már megnézni, mindkettő működéséről készült videó. Az előbbiben a zárt rendszerben zajló környezeti folyamatok modellezését végezte az elektronika, utóbbiban pedig a laptop billentyűi közül kinövő fű elektromos zaját mérve generált hangokat az Arduino.

A környezeti hatásokat az apró mikrokontroller vezérelte

Az Arduinót USB és soros porton lehet rákötni a számítógépre, ám Marcinál láttunk olyan prototípust is, amin már Ethernet hálózati csatlakozó volt. Ez közvetlenül az internetre csatlakozva gyűjthet be adatokat, vagy kiszolgálhat egy ritkán látogatott honlapot, ami mondjuk a rákötött szenzorok adatait tartalmazza. A vastagabb pénztárcával rendelkezőknek bluetoothos típus, valamint számtalan kiegészítő is a rendelkezésére áll. Következő kiállításukra a kibusok olyan nyomtatófalat terveznek, ami a környéken beírt Twitter üzeneteket printeli ki folyamatosan. Az egységeket Arduinók fogják vezérelni, a feladatra tervezett speciális modemes kiegészítővel. Az Arduino nem csak önmagában tud állni, képes együttműködni a számítógépen futó vizualizációs szoftverek tárházával is.

Tananyag van bőven

Nagy fába vágja a fejszéjét, aki mindenféle programozási tapasztalat nélkül kezd el Arduinóval építeni kütyüket. A tanulást azonban nagyban megkönnyíti, hogy a hivatalos tananyag elérhető magyarul, igaz, az oldal kódolását át kell állítani a böngésző nézet menüjében, ha el is akarjuk olvasni. Egy rövid magyar nyelvű ismertető a TavIR oldalon is fent van, ebből például a fejlesztőkörnyezet és a meghajtóprogramok telepítését lesheti el a mikrokontrollerrel ismerkedő.

Forrás: Tuba Zoltán, [origo]

Nem csak játék: mini Arduino vezérli a füstjelzőt

Sokkal több anyag áll az angolul is beszélők rendelkezésére. A hivatalos honlap bőséges példaanyaga és a Játszótér nevű wikije mellett bőséges dokumentáció található a freeduino.org oldalon is. A teljesen kezdőknek Lady Ada hét leckéből álló anyagát ajánljuk, ami a beszerzendő alkatrészeket is ismerteti, és még a drótok blankolásának művészetébe is bevezeti az olvasót.

Az arduinós legózáshoz szükséges egyszerűbb alkatrészeket - ellenállásokat, próbapaneleket vagy világító LED-eket - mikroelektronikai boltokból lehet beszerezni. Az ilyen üzletek felkutatásához és a fontos kérdések feltevéséhez a tudás végtelen tárházának tűnő Hobbielektronika honlapot ajánljuk, ami a mikrokontrolleres játéktól az erősítő építésig minden elektromos témában tartalmaz hasznos írásokat.

A mikrokontrollerrel bárki megbarátkozhat, aki egy kicsit is érdeklődik az elektronika és az otthoni hackelés iránt. Legjobb példa erre az Eduwear projektben részt vevő kiskunhalasi Fazekas Gábor Utcai Általános Iskola arduinós műhelymunkájának termékei. A grafikus felülettel és a programozással megismerkedő gyerekek a háromnapos projekt alatt a kanyarodást jelző biciklis felsőtől a taposásérzékeny lábtörlőig számos érdekes kütyüt raktak össze.

Minden színben és méretben

Arduinót bárki építhet magának, a mostani típusokkal kompatibilis és az ügyesen bütykölők által otthon összerakható Single-Sided Serial Boardtól kezdve a profibb eszközöket igénylő többi Arduino variánsig mindegyik készlet alaprajza ingyenesen letölthető. Nem kell fizetni a készülék szoftveréért vagy a programozáshoz szükséges fejlesztői környezetért sem. Az Arduino licence csupán annyi megkötéssel rendelkezik, hogy a külső fejlesztők nem használhatják a márkanevet. Az egyedi lapkákat ezért mindenféle más-duinónak hívják.

Forrás: Tuba Zoltán, [origo]

Vezetékes és bluetoothos típus is létezik

A nyílt forráskódnak és a nyílt hardvernek köszönhetően számtalan Arduino-kompatibilis hardvert alkottak meg a lelkes hackerek. A Kitchen Budapest boltjában is kapható a LilyPad nevű, intelligens ruhák elkészítéséhez használható felvarrható kütyü. A TavIR boltjában egy AVR-duino nevű klónt és számos hozzá kapcsolódó kiegészítő lapot lehet beszerezni, az eredeti Arduinónál pár száz forinttal olcsóbban. A jelen sorok írójához hasonlóan forrasztani csak pontatlanul tudó, de bütykölési hajlandósággal rendelkező emberek még kész LCD kijelző vagy Ethernet hálózati modult is beszerezhetnek digitális játékukhoz.

Mennyibe kerül?

A leggyakoribb Arduino Duemilanove 7500 forintba kerül a Kitchen Budapestnél, ez az egyetlen típus, amit a pesti médialaboratóriumban készleten is tartanak. A kisebb helyre beépíthető, ám több forrasztgatást igénylő Mini ára 6300, a ruhába való LilyPad pedig kereken hatezer forint. Létezik a kütyüből USB vagy soros kapcsolatot sem igénylő bluetoothos verzió, azonban a 23 ezer forintba kerülő eszköz ismerkedésre már túl drága. A Duemilanovéhoz hasonló jellemzőkkel rendelkező AVR-Duino lapkát 6600 forintért lehet beszerezni, igaz, ezért nem a Kibuba kell menni.