Vágólapra másolva!
Jogtisztán vásárolt iGO-szoftverekkel vitték be javításra, de kalózverzióval kapták vissza a navigációs berendezésüket a felhasználók több szervizben is. A csalásra lakossági bejelentés derített fényt, és a VPOP razziája leplezte le a hamisító műhelyeket.
Vágólapra másolva!

Az iGO navigációs szoftvert gyártó Nav N GO lakossági bejelentések nyomán értesült a szervizekben elkövetett törésekről. A most lelepleződött esetek hasonlóak egymáshoz: a felhasználók külön vásároltak eredeti navigációs szoftvert, és külön PDA készüléket. Miután a szoftver telepítése után kompatibilitási problémáik voltak, szervizbe vitték a gépeket, ahol a leleményes szakemberek feltört szoftverelemek telepítésével oldották meg a problémákat.

A vásárlók így hamis szoftvert vittek haza az eredetileg megvásárolt jogtiszta helyett, amire akkor derült fény, amikor nem tudták telepíteni a gyártó weboldalán elérhető frissítéseket. A csalás áldozatául esett felhasználók a HTC 3G, illetve Samsung i900-as okostelefon-típusok tulajdonosai voltak, tudtuk meg a Nav N GO-tól, de az egyelőre nem derült ki, hogy a szervizesek miért nem tudták elhárítani a felmerült problémákat, és miért fordultak a jogsértő trükközéshez inkább, megkárosítva ezzel ügyfeleiket.

A Vám- és Pénzügyőrség munkatársai egy budaörsi és egy budapesti szervizben végeztek ellenőrzéseket. A budaörsi nagy szerviztelephely egyik számítógépén egyértelműen tört iGO 8 szoftvereket találtak, míg egy másik számítógépen a vámosok érkezése után néhány perccel lett törölve egy navigációs szoftver - további szakértői vizsgálatokon kerül megállapításra, hogy mi indokolta a sietős törlést. Az egyik budapesti bevásárlóközpont egyik szaküzletében tucatnyi navigációs szoftver került elő a számítógépről, a különböző Nav N Go szoftverek töréseinek széles választékát felvonultatva. A Vám- és Pénzügyőrség mind a két szervizben lefoglalta a jogsértő termékeket.

Az utóbbi időben egyre többször hallhattunk hamis iGO-fogásokról: legutóbb hazai kiskereskedőknél, illetve a hannoveri CeBIT szakkiállításon fogtak kalózverziókat a hatóságok. A Nav N GO az utóbbi időben tudatosan lép fel a hamisítás ellen márkavédelmi partnere, az IPR Consulting segítségével kül- és belföldön egyaránt, már csak azért is, mert megszaporodtak a kalózverziókkal kapcsolatos visszaélések. A felhasználók a http://naviextras.com weboldalon ellenőrizhetik szoftverük eredetiségét.