Gondolattal vezérelhető robot a Hondától

Vágólapra másolva!
A gondolatnak is engedelmeskedni fognak a jövő robotjai, felkapcsolják a légkondicionálást, kinyitják előre az ajtót vagy a kocsi csomagtartóját, és még véletlenül sem törnek világuralomra.
Vágólapra másolva!

Még nem hasonlít az ötvenes évekbeli sci-fik robothadseregeket irányító és rémtetteket elkövető nagyurainak trónszékére, de már képes arra, hogy a kimondatlan, csak elgondolt parancsokat elküldje az Asimo robotnak a Honda, az ATR és a Shimazu közös munkájának gyümölcseként megszületett agyi interfész.

A kísérlet során a Agy-Gép Interfész (Brain Machine Interface, BMI) sisakját viselő kutatónak egy kártyát mutattak, ami egy testrészt ábrázolt. A kártyán látott testrészre erősen koncentráló kutató agyhullámait a három cég által kifejlesztett szoftver elemezte, majd továbbították a bemutatóban szereplő Asimo robotnak, aki az elfogott gondolatoknak megfelelően felemelte jobb kezét.

Az új interfész elektronencefalográfiát, vagyis EEG-t,- használ, amely az agykéregben lejátszódó apró elektromos impulzusokat figyeli, illetve közeli infravörös spektroszkópiát, amely az agyi erek véráramlásának változásait méri. A módszer kilencven százalékos pontossággal ismeri fel a robotnak szánt utasításokat, használatához pedig semmilyen beültetésre nincs szükség. Igaz, a technológia nem is hordozható, az agyi jelek feldolgozását egy kredenc méretű számítógép végzi.

A Honda reklámvideója nem a robothadseregek vezénylését tartja az új technológia legfontosabb tulajdonságának, hanem gondolattal bekapcsolható légkondicionálást, előzékenyen felpattanó csomagtartó ajtót és a ház körül segítő robotokat ígér. A Honda és az ATR 2005 óta dolgozik együtt az Agy-Gép Interfész kidolgozásán, ennek eredménye a most bemutatott, nagy pontossággal működő technológia.