Vágólapra másolva!
Egy természeti csapás és a korszerű időtöltési szokások akár veszélybe is sodorhatják az ember életét, mint az tavaly az USA-ban bebizonyosodott. Az Ike hurrikán pusztítása után több gyerek kapott szénmonoxid-mérgezést, mert a szüleik a videojáték kedvéért járatták az otthoni generátort.
Vágólapra másolva!

Miután a vihar tavaly szeptemberben lecsapott Texas államban, néhány órán belül több mint kétmillió háztartás maradt áram nélkül. Az amerikaiak viszont fel vannak készülve az ilyen eshetőségekre, így sok család otthonában a pincében vagy a garázsban megtalálható egy benzines generátor. Mivel az áramkimaradáson kívül a legtöbb háztartást nem érte nagyobb baj, sok szülő ezeket azért üzemelte be, hogy a gyerekek ne maradjanak szórakozás nélkül. Ez azonban nagy könnyelműségnek bizonyult: a zárt térben működő generátorok ugyanis jelentős mennyiségű mérges gázzal árasztják el a környezetüket, és a hosszú órákig tartó üzemeltetés miatt 47 embernél okoztak szénmonoxid-mérgezést Houstonban és környékén - derül ki a Science Daily cikkéből.

Az ilyesfajta balesetek nem ritkák a viharokat követően, a Texasi Egyetem kutatói azonban igen csak meglepődtek, amikor a kórházi adatokat összesítve megtudták, hogy a generátorok az esetek majdnem felében fiatalkorúakat mérgeztek meg. A szakemberek kilenc családot meg is tudtak kérdezni, hogyan történt a tragédia, és ott a szülők háromnegyede azt felelte, hogy azért, mert a tévét és a játékkonzolt szerették volna ellátni árammal.

"Ez újdonság a számunkra. A szénmonoxid-mérgezéses betegek általában azért érkeznek hozzánk, mert az ételt akarták frissen tartani, netán a légkondicionálót vagy egy ventillátort szerettek volna áramfejlesztőről működtetni, nem pedig otthoni szórakoztatóelektronikai eszközöket" - nyilatkozta Caroline Fife, a texasi egyetem houstoni kórházának munkatársa. A szakemberek éppen ezért már az Ike hurrikán után is egy sms-kampányban hívták fel az emberek figyelmét a generátorok veszélyeire, de a professzor szerint a tapasztalatokból kiindulva legközelebb érdemes a gyerekeket is megcélozni ezzel. "A legtöbbjüknek már úgyis saját mobiltelefonja van" - nyilatkozta Fife, aki szerint a családi generátor miatti szénmonoxid-mérgezés veszélye egyébként is őket fenyegeti leginkább.

A szakemberek az amerikai gyermekgyógyászok szaklapjában is publikálják az adatokat, hogy felhívják kollégáik figyelmét az újfajta kockázatra.