Vágólapra másolva!
A Microsoft legújabb hordozható médialejátszóját izmos processzorral szerelik fel, így elboldogul akár a HD-felbontású videóval, tévéhez is csatlakoztatható, és egy kicsivel olcsóbb lesz az iPod Touchnál szeptemberi debütálásakor.
Vágólapra másolva!

A Zune HD a Microsoft hivatalos bejelentése szerint az Egyesült Államokban szeptember 15-én kerül a boltokba, európai bevezetéséről egyelőre nincs információ. A ketyere nagy, 8,3 cm-es (3,3 col) átlójú, érintésérzékeny OLED-képernyővel bír - a szélesvásznú szerves fénykibocsátó diódák alkalmazásának előnye, hogy a hagyományos LCD-knél kevesebbet fogyaszt, képminősége pedig jobb azoknál.

Az Apple iPod Touchához hasonlóan ez az eszköz is multitouch, azaz egyszerre több ponton érinthető kijelzővel rendelkezik, azaz kezelése hasonló lesz az iPhone-hoz, az integrált gyorsulásmérő révén pedig automatikusan fekvő vagy álló pozícióba vált a menü attól függően, hogy a készüléket éppen hogyan tartják kézben. A kijelző felbontása 480x272 pixel, azaz a HD-felbontású videofelvételeket teljes valójukban csak egy tévén tudja megjeleníteni, de saját képernyőjén is le tudja játszani a nagyfelbontású videókat standard minőségben, amelyre a rivális iPod egyelőre nem képes. A Zune HD-hez ugyanis megvásárolható lesz egy olyan dokkoló egység is, amelyen keresztül a televízióra is lehet csatlakoztatni az eszközt, amely legfeljebb 1280x720 pixeles (720p) felbontásban képes kiküldeni arra a filmeket, ami ugyan nem full-HD, de a DVD-nél még így is sokkal jobb minőséget jelent.

Forrás: [origo]

Az eszköz érdekessége, hogy az Nvidia cég mobil eszközökbe szánt nagyteljesítményű Tegra lapkájával szerelik fel (amely tartalmazza a GeForce grafikus magot is), ez teszi lehetővé a nagyfelbontású videók lejátszásának lehetőségét. A Zune HD az Egyesült Államokban sugárzott HD-rádiócsatornák vételére is alkalmas, emellett támogatja a wifit, és egy Internet Exploreren alapuló böngészővel is felszerelték. Ezen keresztül egyebek mellett a cég online zeneáruházát is el lehet érni hotspotok közelében, és akár neten sugárzott zenéket is lehet hallgatni - bár ez a szolgáltatás egyelőre Magyarországon nem érhető el a kütyühöz.

Megjelenésekor két, 16 és 32 gigabájtos változatban lesz majd megvásárolható a Zune HD, előbbi 220 dollárba (41 ezer forint), utóbbi 290 dollárba (55 ezer forint) kerül majd.