Gigapixeles kamerával kémkedne az USA

Vágólapra másolva!
Egy beszerzési pályázatának kiírása szerint az amerikai hadsereg egy légi járművekre szerelhető 2,3 gigapixeles kamerát vetne be megfigyelési célokra - írta a Wired.
Vágólapra másolva!

Ez a felbontás egy mai tipikus digitális kameránál százszor-ezerszer nagyobb felbontású képet tud rögzíteni - attól függ, hogy 1-3 megapixeles mobiltelefonos fényképezőt, vagy mondjuk 10-12 megapixeles kompakt fényképezőgépet veszünk alapul.

A Wired híradása szerint az amerikai hadsereg pályázatában újfajta, katonai célokra bevethető digitális képalkotó eszköz beszerzését írta ki. Az ebben foglaltak szerint a beszállítóknak a korábbi modelleknél könnyebbnek, s kisebb fogyasztásúnak kell lennie, hogy akár pilóta nélküli, távirányítással vezérelt repülőkre is fel lehessen szerelni.

További elvárás, hogy a kamera egy másodperc alatt legalább két darab 2,3 gigapixeles felbontású felvételt tudjon rögzíteni, és az infravörös színtartományban is működjön. Ilyen paraméterek mellett egy 160 négyzetkilométeres régiót a levegőből 0,3 méteres pontossággal tudnak lefotózni. Bár a magazin beszámolója szerint valószínűleg egy ilyen hardver kifejlesztése még éveket vehet igénybe, a gigapixeles légi kamerát egy sor különböző feladatra lehet majd használni az országhatár és a kritikus infrastruktúrák védelme mellett akár bűnmegelőzésre is.