Vágólapra másolva!
Az amerikai államban 2011-től szigorúbb energiatakarékossági szabványoknak megfelelő tévékészülékeket lehet csak majd árusítani, mivel a szakértők attól tartanak, az óriásképernyős modellek elterjedésével - melyekből egy házban gyakran több is van - jelentősen megemelkedne a háztartások áramfogyasztása.
Vágólapra másolva!

Kalifornia az első olyan amerikai állam, amely ilyen jellegű szabályozást vezet be, amely a legfeljebb 58 col, vagyis 147 centiméteres képátlójú televíziókra vonatkozik majd. A 2011-ben életbe lépő szabályok értelmében ezeknek a készüléknek a jelenleg kapható típusoknál 33 százalékkal kevesebbet kell majd fogyasztaniuk. 2013-tól további szigorítást vezetnek be, ekkortól nem lehet majd olyan új tévéket árusítani az államban, amelyek a jelenlegi átlag 50 százalékánál több áramot fogyasztanak - írja a BBC.

A szigorúbb feltételek alkalmazásától támogatói azt remélik, hogy tíz év alatt mintegy 8 milliárd dollárnyi energiaköltség megtakarítását fogják eredményezni. Környezetvédelmi szervezetek szerint az energiatakarékosabb készülékek révén szükségtelenné válna egy új, 500 megawattos teljesítményűre tervezett erőmű megépítése is az államban. Ugyanakkor fogyasztóvédelmi szervezetek szerint egy ehhez hasonló lépés korlátozza a vásárlók szabad választási jogát, és növelni fogja a tévékészülékek árát is, hiszen jelenleg az extra energiatakarékossági funkciókat kínáló típusok a legdrágábbak.

A jelenleg újonnan kapható tévékészülékek mintegy negyede a legalapvetőbb energiatakarékossági feltételeknek sem felel meg - nyilatkozta egy virginiai szakértői csoport. Kaliforniai statisztikák szerint egyébként a helyi háztartások energiaköltségeinek mintegy 10 százalékát teszi ki a televíziók működése. A BBC beszámolója szerint Kalifornia régóta próbál gátat szabni a háztartások áramfogyasztásának, az államban jelenleg is csak szigorú energiatakarékossági szabványoknak megfelelő mosógépeket, hűtőgépeket lehet venni. Ennek köszönhetően az átlagos áramfogyasztás szintje három évtizede azonos maradt az államban, míg az USA többi részén mindenütt nőtt.