Twitteren is vizsgálják a földrengéseket

Vágólapra másolva!
Az amerikai földtani intézet (USGS) a népszerű Twitter mikroblog portált is igénybe veszi annak megállapítására, hol és milyen erősen rengett a föld.
Vágólapra másolva!

Az USGS Twitter Földrengés Feltárás (angol rövidítéssel TED) néven új szoftvert indított. Ennek segítségével a mikroblog portálon kigyűjti azokat az üzeneteket, amelyekben szerepel - valamilyen nyelven - a "földrengés" kifejezés, hogy értékelni tudja, mit éreztek ott, ahol földmozgást észleltek.

"Sok ember használja a Twittert, hogy elmesélje másoknak, mi történik körülöttük. A földrengés után arról számolnak be, hogy rengett a föld, és mi történt körülöttük" - mondta el Paul Earle, az USGS kutatója, az intézet honlapján közzétett közleményében. Míg a Twitter felhasználói már néhány másodperccel a földrengés kezdete után nekilátnak a blogolásnak, addig húsz percig is eltart, amíg az érzékelők elemzik az összegyűjtött adatokat - magyarázta Michelle Guy, az USGS másik tudósa.

"Egyik oldalon a gyorsaság, a másikon a pontosság. Az üzenetek elemzése révén már akkor is jelzést kaphatunk arról, mit éreznek az emberek, amikor még a kvantitatív információk nem állnak rendelkezésre" - tette hozzá Michelle Guy.