Már egy 26 gigapixeles kép a világ legnagyobb fotója

Vágólapra másolva!
Az új, Drezdában készült rekorder panorámakép ugyanazon a napon került az az internetre, mint a szintén korábbi rekordot döntő 18 gigapixeles prágai felvétel.
Vágólapra másolva!

A különböző híroldalak egymással párhuzamosan számoltak be a világ legnagyobb panorámaképeként mindkét, egyaránt Közép-Európában készült panorámafotóról, de a technológiai vetélkedés győztese kétségtelenül a Süddeutsche Zeitung székházának tetejéről készített, 297500x87500 pixeles kép, amelyet a prágai felvételhez hasonlóan egy forgatható, nagyítható képet kínáló weboldalon lehet megtekinteni.

Az óriási fotó hasonló technológiával készült, mint a 360Cities 18 gigapixeles képe: a fényképész szintén számítógéppel vezérelt állványt és Canon 5D mark II típusú fényképezőgépet használt az elkészítéséhez. A teljes panorámaképhez 1665-ször kellett exponálni, amit a gép 172 óra alatt hajtott végre szeptemberben.

Forrás: Szonlone.de
Drezda virtuális látképe

Míg a 18 gigapixeles prágai fotó készítője maga végezte a retusálást másfél hónap alatt, addig német panorámaképet számítógép állította össze az összesen 102 gigabájtnyi adatból, amihez 94 óra kellett. Az óriási felvételen Drezda óvárosának egy részlete is megcsodálható, ahogyan az a sajtóház tetejéről látszik: rajta van a híres Semperoper, a második világháborús bombázásban elpusztult, és 2005-ben újjáépített Miasszonyunk temploma (Frauenkirche), a várkastély, valamint a tévétorony és a várost övező hegyek is.