Nem fogyott eléggé a Nintendo Wii

Vágólapra másolva!
A japán videojátékgyártó bejelentette, hogy tavaly jelentős mértékben csökkent a profitja, amely javarészt a nagy érdeklődésre számot tartó játékok hónapokig tartó hiányának köszönhető, ami miatt a Wii konzol eladásai is visszaestek.
Vágólapra másolva!

A Nintendo közlése szerint tavaly április és december között közel 10 százalékkal esett vissza nyeresége, miután eladásai 23 százalékkal csökkentek. Ennek oka az volt, hogy a Wii konzolra hosszú időn át nem jelentek meg olyan játékok, amelyek a tulajdonosok jelentős részét megvásárlásukra sarkallták volna. Az innovatív mozgásérzékelős irányítóval szerelt, ám a riválisainál gyengébb grafikai képességű videojáték eladásainak csökkenését a vállalat a karácsonyi vásárlási szezonban tudta megfékezni. Ekkor kerültek a boltokba olyan sikeres játékok, mint a Wii Sports Resort, a Wii Fit Plus fitneszjáték, illetve egy új Super Mario program, emellett a Wii árát is csökkentették.

Ugyanakkor elemzők szerint a Nintendo piaci pozíciója hosszú távon meglehetősen bizonytalan, mivel a Sony és a Microsoft egyre komolyabb vetélytársnak számítanak. Juki Nakajasu, a UBS elemzője szerint a japán cégnek egy új konzollal kellene kijönnie annak érdekében, hogy megtarthassa piacvezető helyét. Mint arról beszámoltunk, több wii-s program is bekerül az utóbbi tizenöt év pénzügyileg legjobban teljesítő játékai közé. A Nintendo Wii-ből egyébként 2006-os premierje óta 67,4 millió darabot adtak el, míg a hordozható Nintendo DS különböző típusaiból 125 millió kelt el világszerte.

Szatoru Ivata, a társaság vezérigazgatója a napokban bemutatott, játékok futtatására is alklmas Apple iPad megjelenése kapcsán meglehetősen negatívan nyilatkozott az Apple játékokat is futtatni képes táblagépéről, egy "nagyra nőtt iPod Touch"-nak nevezve azt. Ivata egyelőre a háromdimenziós megjelenítést használó játékokban sem hisz, mivel nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy mindenki 3D-szemüvegben ücsörög a nappalijában kedvenc játéka mellett.