Többen is elvitték az iPad nevet az Apple elől

Vágólapra másolva!
A Fujitsu 2002 óta forgalmaz egy iPad nevű készüléket, igaz, a márkanevet azóta sem tudta levédetni az USA-ban. A világ más részein viszont más termékeket is hívnak iPadnek.
Vágólapra másolva!

A Fujitsu iPadje annyiban hasonlít az Apple-éhez, hogy ennek is van egy 3,5 hüvelykes érintőképernyője, és egy nyomógombokkal, wifivel és Bluetooth-szal felszerelt multifunkcionális eszköz. A különbség viszont az, hogy a japánok készülékét alig ismeri valaki, ami nem csoda: darabja 2000 dollárba kerül, és áruházak számára forgalmazzák, ugyanis az eladók használják árleolvasáshoz, készletezéshez, vagy az értékesítés távoli intézéséhez, hogy ne kelljen folyton a pulton álló számítógéphez rohangálniuk. A készüléket Intel processzor működteti, és Windows CE.NET operációs rendszer (a Microsoft régi mobilos operációs rendszere) van rajta.

A modellet elsősorban az Egyesült Államokban forgalmazza a Fujitsu, amely mindeddig nem tudta levédetni az iPad márkanevet. A végjegy bejegyzése azért nem sikerült, mert a Magtek nevű kaliforniai biztonsági cég is beadott rá egy korábbi kérelmet: ők egy hordozható kódolóberendezést szerettek volna így hívni. (A név alapjául szolgáló pad szó a hétköznapi nyelvben jegyzettömböt jelent, innen a népszerűsége.)

Forrás: [origo]

Az amerikai szabadalmi hivatal 2009 elején elévültsége miatt ejtette is a Fujitsu kérelmét, a japán cég azonban júniusban ismét benyújtotta azt. A New York Times tokiói tudósítója szerint a cég továbbra is magáénak tartja a márkanevet, és amikor az Apple tabletes terveiről értesült, fel is készült az érte való küzdelemre. Steve Jobs cége közvetítőkön keresztül védette le az iPad nevet világszerte, most azonban szembe kell majd szállniuk a japánokkal a védjegyért.

Az Apple már járt hasonló cipőben az iPhone megjelentetése után, amikor kiderült, hogy ezt a márkanevet a Cisco birtokolta. Akkor peren kívüli egyezséggel végződött a dolog, és alighanem most sem lesz ez másként. A név azonban nem csak az USA-ban foglalt: a Siemens-csoport motoroknál használja, egy kanadai fehérneműgyártó pedig a merevített melltartóinak bélését nevezi iPadnek.