Budapesten is jól használható lesz a digitális tévé

Vágólapra másolva!
Részlegesen feloldották a földi sugárzású digitális tévé vételét lerontó honvédségi korlátozást, így február közepétől jelentősen javulni fog a MinDig TV jelenleg nem túl jó vételi lehetősége a fővárosban. A teljesítmény a későbbiekben tovább bővíthető, így ahol eddig az analóg adás bejött, ott jó eséllyel a sokkal jobb minőségű digitális műsorokat is fogni lehet majd. Az idén a csatornák kínálata is bővül, bár valószínűleg főként csak fizetős csatornákkal, nyártól pedig a 3D-s tévével is kísérletezni fognak.
Vágólapra másolva!

Az Antenna Hungária bejelentése szerint február közepétől Budapesten jelentősen javulni fognak az antennával fogható digitális televízió vételi lehetőségei. Ez annak köszönhető, hogy a Magyar Honvédség engedélyezte annak az adóteljesítménybeli korlátozásnak a részleges eltörlését, amelyet a cégnek azért kellett alkalmaznia, hogy MinDig TV szolgáltatása ne zavarja a légierő által kommunikációra használt bizonyos frekvenciákat.

Jobb vétel lesz Budapesten

Ennek eredményeként a a jelenlegi több mint négyszeresére, 40 kilowattra emelik majd az adóteljesítményt - ezzel jelentősen javítva a vételi lehetőségeket a fővárosban. Ez azért fontos, mert egyelőre a vétel sokszor nehézségekbe ütközik, hiszen például a panelházak többségében használatos antennák már rég tönkrementek, ahogy az korábbi tesztünkből is kiderül. Bár a hónap közepétől a vételi lehetőségek jelentősen javulni fognak a fővárosban, a rendszer még ekkor is csupán végleges teljesítményének felével sugároz majd. A korlátozások eltörlésével a második lépcsőben tovább fog javulni a vétel: bár a beltéri használat továbbra sem lesz garantált, azokban a lakásokban, ahol eddig az analóg csatornákat jól tudták fogni, jó eséllyel a digitális adók is gond nélkül bejönnek majd. A műsorok vételét emellett alternatív megoldásokkal fogják javítani a főváros olyan részein, ahol például hegyek árnyékolják le a jeleket - mondta el kérdésünkre Jean-Francois Fenech, a MinDig TV-t működtető Antenna Hungária vezérigazgatója.

A digitális tévé esetében azért nélkülözhetetlen a jó minőségű vétel, mert míg az analóg tévén a nem optimális jel csupán képzajt, sercegést okoz, addig az új technológia esetében a képkockák és a hang szaggatását eredményezi, s ezzel teljesen élvezhetetlenné válik - a képkockáiban egyébként akár tökéletes minőséget hordozó - műsor nézése.

Leginkább fizetős csatornák várhatók

A cég azt ígéri, hogy az idén emelkedni fog a csatornák száma is, várhatóan egy ingyenes adó, és több fizetős csatorna műsorát teszik hozzáférhetővé a digitális televízión - ezek kódkártya megvásárlásával férhetők hozzá. Jelenleg összesen hét csatorna műsorát lehet nézni díjmentesen a MinDig TV-n, ezek közül az m1, m2 és Duna TV bizonyos adásait már HD-felbontásban is lehet élvezni megfelelő televízióval, emellett a Hír TV és az ATV adása kódolt, vagyis fizetős - ezeket azonban egyelőre csupán mintegy ezren nézik. Komolyabb fizetős ügyfélszámra a cég további kódolt adók elérhetővé tétele nyomán számít.

A tervek szerint a platformon nyártól a háromdimenziós látványt biztosító sportközvetítések tesztadása is elindul majd - bár azt még nem tudják, ezek milyen technológiát fognak használni, azaz vevőoldalon milyen eszközökre lesz szükség a térhatású látvány élvezetéhez. Várhatóan a futball-világbajnokság mérkőzéseit lehet majd nézni 3D-ben, ha azonban a hazai közvetítésekre irányuló tárgyalások nem járnak sikerrel, elképzelhető, hogy mozifilmeket szórnak majd rendszeren az új technológiával, de egyelőre csupán tesztjelleggel.

Év végére sokat javul a lefedettség

A DVB-T technológiával a földfelszínen sugárzott digitális televízió jelenleg 88 százalékos lefedettséget biztosít a lakosság számarányában - ez a cég szerint már magasabb a hagyományosan fogható RTL Klub és TV2 hazai elérhetőségénél. A jelenlegi 11 telephely mellett az év végéig további 4 új helyről sugározza majd az Antenna Hungária a digitális televízióadást, így a tervek szerint a lefedettség akkorra 95 százalékosra fog bővülni, egy évre rá, 2011-re pedig 97 százalékos lesz az elérés. Ez azért kulcsfontosságú, mert 2012-ben lekapcsolják a jelenleg még működő analóg rendszereket, és szoba- vagy tetőantennával is csupán a digitális platformon szórt műsorokat lehet majd nézni. Az újabb tévék döntő többsége alapból támogatja ezt a technológiát, a régebbi készülékeket pedig 15-30 ezer forintért megvásárolható dekóderrel tehetők képessé erre. Az Antenna Hungária becslései szerint idén karácsonyra az eszközök csökkenő ára miatt már tízezer forintnál olcsóbban is lehet majd vásárolni ilyen set-top-boxot.

A MinDig TV szolgáltatást jelenleg mintegy 170 ezren veszik igénybe. A cég szerint a környező országokhoz képest hazánkban a legmagasabb a DVB-T részaránya, a hagyományos antennával tévézők 15 százaléka veszi igénybe a szolgáltatást, míg például Franciaországban és Csehországban ez az érték 10 százalék alatti.

Az antennás digitévére összpontosítanak

A társaság hivatalos MinDig TV üzlet- és szervízhálózatot indít március-április környékén, egyértelművé téve az ügyfelek számára, hogy hová menjenek, ha a digitális tévét, antennát szeretnének venni. Ezek partnerek által működtetett boltok lesznek, az Antenna Hungária pedig követelményrendszert dolgoz ki, és csak az ezeknek megfelelő, azaz kellő választékkal, ismeretekkel rendelkező boltok viselhetik a márkát. Az Antenna Hungária sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre megerősítették azokat a híreket is, melyek szerint a cég megválna mikrohullámon sugárzott Antenna Digital szolgáltatásától, és a jövőben elsősorban a MinDig TV platform működtetésére összpontosít majd, ám a tulajdonosváltásból az előfizetők a vállalat szerint nem vesznek majd észre semmit.