Élőben játszhat gyerekkora kedvenc videojátékaival!

Vágólapra másolva!
Szombaton és vasárnap zajlik a rákospalotai Csokonai Művelődési Központban a második retró videojátékos kiállítás: a helyszínen az ősi Nintendók és Sega konzolok mellett nem csupán C64-esen, de magyar gyártású őskomputereken is élőben próbálhatók ki a legjobb játékprogramok a hetvenes évektől az előző század végéig.
Vágólapra másolva!

Az idén március 20-án és 21-én 10 és 18 óra közt várja a látogatókat a II. Retro Videojáték és Kvarcjáték Kiállítás, amelynek ezúttal is a rákospalotai Csokonai Művelődési Ház ad otthont - a rendszerváltás tájékán ugyanis ez az intézmény adott otthont akkor még főként floppyval dolgozó programmásoló számítógépmániákusok egyik elitklubjának.

Nem csak nézni, játszani is lehet

Az idei rendezvény nagyban hasonlít majd a tavalyi kiállításra, ahol a legérdekesebb masinákról videót és fotókat is készítettünk. A szervezőktől egyébként megtudtuk, hogy az idén erősebb lesz a felhozatal a hazai modellekben: a Videoton tévéfocis konzolja mellett például hazai homecomputerek is ki lesznek állítva.

A telefonzöld műanyag borítású, elején a gyártó tévéiről ismert gombokat felvonultató Videoton tévéjátékhoz annak idején még kapcsolási rajzot is adtak, hogy az esetlegesen elromló szerkentyűn eligazodjon a műszerész - akinek ekkoriban még nem állt rendelkezésére a világháló. A helyszínen a gyalázatos kivitelű Orion gyártmányú "tv-focit" is megszemlélheti majd a nagyérdemű, amellyel szemben erőteljes kontrasztot mutat az ugyancsak kiállításra kerülő, korrekt módon összerakott amerikai Mattel Intellivision a nyolcvanas évek elejéről.

A "Csoki" folyosóin és kisebbik termében vitrinekben több száz ősi kvarcjátékot szemlélhetnek meg az érdeklődők, a nagyteremben pedig körben a kiállított retró masinák vannak, a középütt elhelyezett asztalokon pedig bárki leülhet egy-egy menetre akár prüntyögős C64-es feelingre vágyik, akár mondjuk a Mortal Kombat első részével nosztalgiázna a kilencvenes évekből. Ezek döntő többsége még korántsem kínai gagyi termék, hanem a kor csúcstechnológiáját képező modell, számos eredeti Nintendo is megtekinthető, többek közt a legendás dupla képernyős Donkey Kong is, amelyet tulajdonképpen a jelenleg is kapható DS elődjének lehet tekinteni, de helyet kap a gombelemről működő Nu, pagagyi!, azaz a No, megállj csak! játékváltozata is, melyet a szovjetek az ázsiai és amerikai piacon kapható típusokról koppintottak le..

De található bőven nyugati exportból származó különlegesség is: például belső tükrökkel extra látványt produkáló vagy éppen a digitális ébreszőórákról, autórádiók kijelzőjéről ismert VFD-kijelzőt használó, ezáltal színes grafikájú típus is - bár ez utóbbi többnyire fél tucat góliátelemmel működik (nem túl hosszan), ráadásul egy tégláéhoz közelítő méretei miatt csak nagy jóindulattal nevezhető kézi játékgépnek.

A retró videojáték és kvarcjáték kiállítást a Csokonai Művelődési Házban lehet megtekinteni: 1153 Budapest, Eötvös u. 64-66. (25-ös, 125-ös és 96-os busszal megközelíthető, térképen itt lehet megnézni)
Nyitás: 2010. március 20-án 10 órakor
Zárás: 2009. március 21-én 18 órakor
Jegyárak: felnőtt: 500 Ft, gyermek: 300 Ft, családi (3 fő) 1200 Ft