Nemsokára tévézni is a Google-lal fogunk

Vágólapra másolva!
A monitorok és mobilkijelzők után a tévéket is meg akarja hódítani a Google, s ettől komoly reklámbevételeket remél. A keresőcég szolgáltatásainak elérését biztosító tévék ősszel kerülhetnek a boltokba, a meglévő készülékeket külön eszközzel lehet majd internetképessé tenni.
Vágólapra másolva!

A vállalat szerint jelenleg mintegy négymilliárd ember néz tévét világszerte, míg becslések szerint az internetet csak mintegy 1,8 milliárdan használják globálisan. Egy átlagos amerikai naponta 5 órát tölt a televízió előtt, a hirdetők pedig évi 70 milliárd dollárt költenek el a tévéreklámokra - nem létezik más médium, amellyel hasonlóan széles közönséget lehetne elérni.

A nappaliban is ott lesz a Google

Érthető tehát, hogy a bevételeinek döntő többségét hirdetésekből szerző Google számára miért stratégiai fontosságú, hogy a PC-k és a mobiltelefonok után jelen legyen a nappalikban is.

Bár a YouTube népszerűsége mindmáig töretlen, azt a cég is beismeri, hogy videókat a legjobb tévén nézni, nem pedig a számítógép monitorán vagy mobileszközök képernyőin. E logika mentén alakítja ki a cég tévés szolgáltatását, amely egyaránt lehetővé teszi majd tévécsatornák műsorának és videomegosztókra feltöltött mozgóképes tartalmak megtekintését.

Kereső a tévében

A bemutatók alapján a Google Tv alapját a cég webes keresőjéhez hasonló felület képezi, amelyet a képernyő felső részére lehet bármikor behívni - ehhez persze valamilyen szövegbevitelt biztosító eszközre, minibillentyűzetre is szükség lesz. A megoldás alapját a cég Chrome böngészője képezi, hangzott el a bemutatón. Ez egyben olyan kérdéseket is felvetett, hogy vajon illegális tartalmak megtekintésére is lehet-e használni, ami a cég képviselőjének válasza alapján lehetséges lesz.

Ősszel jönnek az első Google-tévék

Az első Google-szolgáltatásokkal kompatibilis, internethez csatlakoztatható tévékészülékek a Sony kínálatában jelennek majd meg ősszel, ez a vállalat Blu-ray-lejátszóiba is beépíti a technológiát. Emellett különálló, meglévő tévéhez csatlakoztatható, Android szoftvert futtató beltéri egységeken is elérhetővé teszik a szolgáltatást.

http://www.youtube.com/v/yRsMszkMxG0&hl=hu_HU&fs=1&
A Google Tv bemutatója

Ilyeneket többek közt a Logitech fog árusítani, a perifériáiról ismert társaság végzi majd a távirányítók gyártását is, bár a szolgáltatást Android szoftvert használó mobiltelefonról is lehet majd vezérelni. A YouTube és hasonló szolgáltatások elérését már most is lehetővé teszik egyes tévék és médialejátszók, ám ezek többnyire gyártóspecifikus, egyedi szoftvereket tartalmaznak, míg a Google megoldása univerzális lesz.

A műsorok megtekintése mellett különböző webalkalmazásokat, például játékokat is lehet majd futtatni a készülékeken. A Google Tv-nek egyébként már saját honlapja is indult, bár ezen egyelőre csupán egy bemutatóvideót lehet megtekinteni, illetve feliratkozni hírértesítőkre.

Forrás: [origo]
Ilyen lesz egy Google Tv-s set top box