Kína is szuperszámítógépes nagyhatalom lesz

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb teljesítményű számítógépeit tömörítő, félévente frissített ötszázas lista második helyére került egy Kínában működő szuperkomputer. Most elsőként rögtön két, az ázsiai országban működő szupergép is bekerült az első tízbe, a csúcsot azonban továbbra is az amerikai Jaguar tartja.
Vágólapra másolva!

A Top500.org honlapon a világ ötszáz legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépei találhatók, amelyek sokszor több teremnyi helyet elfoglaló, hatalmas gépezetek. Bár a toplista közel felét amerikai intézetekben használatos komputerek találhatók, már két kínai szupermasina is bejutott a leggyorsabb tíz gép közé.

A Nebulae nevű szupergép egy sencseni (Shenzen) szuperszámítógépes központban működik, a számítások elvégzésére használható grafikus gyorsítókártyáinak köszönhetőeen elméleti számítási csúcsteljesítményét tekintve pedig a leggyorsabb komputer a világon, bár a gyakorlati teljesítmérő teszteken csupán a második helyen végzett - olvasható a Top500.org-on.

Egyelőre Amerika vezet

A szuperszámítógépek számítási teljesítményét a Linpack nevű teszttel végezték el, ez alapján a leggyorsabb gépnek az amerikai Jaguar bizonyult, amely másodpercenként 1,75 petaflopsos eredményt ért el ezen, míg a Nebulae 1,275 petaflopsot produkált. A flops a másodpercenként elvégzett lebegőpontos műveletek rövidítése, a petaflop a tíz tizenötödik hatványát, vagyis billiárdos (ezerbilliós) darabszámot jelöl.

Az Európában működő szuperkomputerek leggyorsabbika a lista ötödik helyére került be, ez pedig a németországi Jülich szuperszámítógépes központjában működő Jugene nevű gép, amely 825,5 teraflopsos teljesítményre képes. A kínaiak másik nagy teljesítményű, Tiencsinben (Tianjin) működő Tianhe-1-es szuperkomputere a lista hetedik helyén végzett.

Még gyorsabb gépet fejleszt Kína

Az ázsiai országban működő, nagyteljesítményű komputerekből összesen 24 került fel a toplistára, ezzel pedig a BBC által megkérdezett szakértők szerint Kína e speciális piac egyik jelentős szereplőjévé nőtte ki magát. Ráadásul az országban a brit közszolgálati média értesülései szerint már folyamatban van egy még nagyobb teljesítményű szuperszámítógép fejlesztése, amelyhez speciális chipeket is készítenek majd.

A szuperszámítógépeket számtalan célra lehet felhasználni, az amerikai Jaguáron például klímaváltozással, anyagtudománnyal és nukleáris energiával kapcsolatos kutatásokat végeznek. Manapság már a Forma-1-ben sem szélcsatornában, hanem digitális szimulációval vizsgálják az autókat. A kínaiak leginkább ipari kutatásokhoz, többek közt légi járművek tervezéséhez, illetve üzemanyag-kutatásokhoz használják majd saját komputereiket - nyilatkozta egy szakértő. A BBC online kiadásának becslései szerint egy ilyen masina egy percnyi munkával annyi számítást végez el, amelyre egy átlagos otthoni PC számára 25 napig tartana.