Csodakamerát építettek az iPhone-ból

Vágólapra másolva!
Komoly fotós lencséket fogadó profi markolat és átalakító készült az iPhone-hoz. A kicsit barkács ízű rendszer eddig csak videózásra volt alkalmas, de már félig kész a fotózásra is használható verziója. Egyetlen hátránya van: egy vagyonba kerül.
Vágólapra másolva!

Videózásra már korábban is alkalmassá tették az Apple okostelefonját, pár hónapja viszont azt határozta el Jeremy Salvador, hogy profi fényképezőgéppé teszi az iPhone-t. A cél eléréséhez az amatőr fotós már rendelkezésre álló eszközöket, technológiákat kezdett összelegózni: használtan vett makrólencsék, videós markolat és átalakítók szükségesek az iPhone DSLR projekthez.

Drága hobbi az iPhone-os fotózás

Az internetről megrendelhető OWLE Bubo markolat és a digitális tükörreflexes fényképezőgépek objektívjeit ehhez csatlakoztató lencse mellé még számtalan szűrőt kell vennie az iPhone tunigolásba belekezdő amatőrnek. A két kiegészítő együtt 300 több mint dollárba kerül, a további lencsék, szűrőket viszont már pár ezer forintból meg lehet úszni. Beszerzésük nem annyira egyszerű, mint a markolaté, igazán olcsón az eBayen vagy a használtcikkeket is forgalmazó fotóboltokban lehet szert tenni rájuk.


Különböző fókusztávolságokat már kezel a videós iPhone, de még így is félkész

Az OWLE markolat egyelőre az iPhone 3G és 3GS készülékekkel működik tökéletesen, de az egy hónapja megjelent, sokkal jobb kamerával felszerelt iPhone 4-et is bele lehet erőltetni az eszközbe. A kiegészítőt gyártó cég nem elégszik meg ezzel a félmegoldással, hamarosan érkezik az új Apple telefonra is pontosan passzoló videós markolat.

Szoftver is kell a fotózáshoz, nem csak üveg

A teljes sikerhez még az 1.99 dollárért megvásárolható Almost DSLR nevű alkalmazás szükséges, ami zavarbaejtő mennyiségű beállítási lehetőséggel és információval látja el a fotóst. A program segítségével ki-be lehet kapcsolgatni az autofókuszt, különböző fehéregyensúly beállításokat lehet használni, de ez használható arra is, hogy a plusz lencsék miatt fordítva megjelenő képet úgy jelenítsék meg a DSLR objektívekkel játszó felhasználók, ahogy annak látszania kéne.

Forrás: [origo]
Csak a markolatért egy olcsóbb kompakt fotógép árát kell kifizetni

Bár az iPhone DSLR projektet csak hobbiból kezdte el Jeremy Salvador, számtalan olyan jó ötlet gyűlt össze, ami a profi fotósoknak is tetszhet. Ilyen például, hogy készülék által készített fotókat - sőt az iPhone 4 esetében a videókat is - azonnal meg lehet szerkeszteni, illetve hogy a szerkesztés végével egy tappintással fel lehet tölteni az eredményt a fotómegosztókra.

Olcsóbb játék a direkt mobilhoz készített lencse

Korábban is lehetett kapni a mobiltelefonok kameráját teleobjektívvé varázsoló lencséket, ám ezek többnyire az olcsó játék kategóriába tartoztak. A hongkongi Brando webboltban a legtöbb okostelefonhoz lehet kapni egyszerű lencséket 17 dollárért. A HTC csúcsmobiljai, a Sony Ericsson Xperia X10 mellett a tiniknek szánt Samsung Corbyra is fel lehet szerelni a lencsét.