Világrekorder 70 gigapixeles panorámakép készült Budapestről

Vágólapra másolva!
A János-hegyi kilátóból fotózták készítői a 70 gigapixeles felvételt, ami jelenleg kétszeres világrekorder: a legnagyobb felbontású fotó és a legnagyobb panorámakép is egyben.
Vágólapra másolva!

A világrekorder felvételt a 360 World nevű, panoráma rendszerek tervezésével és 3d-s alkalmazások fejlesztésével és webes megjelenítésével foglalkozó cég munkatársai - fotósok, informatikusok - készítették. "A panorámafotók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, az emberek imádják, hogy a számítógép előtt ülve is körülnézhetnek olyan helyeken, ahova fizikailag nem jutottak le, s lehet, hogy soha nem is fognak. Ráadásul a panorámafotózás technikailag és szakmailag is kihívás, egy rekord méretű, 60 milliárd pixeles kép elkészítése pedig pláne az, igazi csemege" - mondta Mihályfi Zsolt projektvezető.

Az előző világrekorder egy Drezdáról készült panorámakép volt, ami 26 gigapixeles, ezt a magyar fotósok jócskán túlszárnyalták. A forgatható, nagyítható körpanoráma mérete 590508x120750 képpont, azaz összesen 71 milliárd pixel lett. A képet a http://www.70-billion-pixels-budapest.com/ címen lehet megtekinteni, a böngészéséhez Microsoft Silverlight plugin szükséges.

A fotózás során a készítők körülbelül 4500 darab, egyenként 24 megapixeles képet exponáltak egyszerre két fényképezőgéppel egy speciális, robotizált állvánnyal, sorról sorra haladva. A művelet így is három órán át tartott, és a fotózásra való alkalom megválasztása sem volt egyszerű, mivel ehhez tiszta égboltra, és páramentes levegőre volt szükség, így a 360 World május végén csak a harmadik próbálkozásra tudta elkészíteni a felvételt.

Forrás: [origo]
Ilyen a látvány a virtuális kilátóból...

A panorámaképek esetében jelentős munka a kész fotó összeállítása és annak retusálása is. Az utómunkához két hétre volt szüksége a szakembereknek, ami alatt majdnem száz gigabájtnyi (vagyis egy átlagos számítógép fél winchesterét megtöltő) munkafájlt készítettek, majd ezt egymillió darab JPEG-képpé konvertálták át, amelyeket a panorámaképet a weben megjelenítő szoftver a látogatóknak ki tud szolgálni. A kész panorámaképet összesen 21 rétegre bontották fel a munka során, így azt ennyi fokozatban lehet nagyítani.

Forrás: [origo]
... ahonnan ilyen részletességig lehet nagyítani

A csapat nem csak a weben tette közzé a kész művet, hanem nyomtatott változat is készül majd belőle, ami egy egész termet fog elfoglalni, és szeptember elején, a János-hegyi kilátó századik születésnapján állítják majd ki. Ha a teljes panorámaképet 300 dpi-is felbontásban ki szeretnék nyomtatni, akkor egy 156 méter hosszú, 31 méter magas nyomatot kellene készíteni, amibe két tízemeletes panelházat is be lehetne csomagolni.

A 360World a budapesti panorámaképpel nem csak külföldi riválisait, hanem egy magyar csapatot is megelőzött, akik 2010 februárjának végén határozták el, hogy Pécsről készítenek egy gigapixeles panorámaképet. A kulturális fővárost megörökíteni tervező fényképészek jelenleg a művelet előkészítésénél tartanak, és eredetileg 27 gigapixeles fotót terveztek, de a végeredmény várhatóan ennél nagyobb lesz.