CES 2011: Nem csak Androidból áll a világ

Vágólapra másolva!
A CES 2011 legnagyobb sztárjai vitathatatlanul a tabletek voltak - minden valamirevaló gyártó bemutatta saját iPad-gyilkosát, s a kategória körüli felhajtásból is látszik, idén minden a táblagépek körül forog majd. A konkurrencia tavalyi kapkodó reakciói után, ami számos nagyranőtt okostelefon-klónt eredményezett, idénre elkészültek az eredeti ötletekkel, átgondolt megoldásokkal is felvértezett modellek.
Vágólapra másolva!

A CES-en bemutatott tabletek legizgalmasabbika a Research In Motion (RIM) által készített Blackberry Playbook. A kütyünek már az operációs rendszere is ígéretes, hiszen nem a minden készüléken megtalálható, valójában telefonra tervezett Androidot választották, hanem a kicsi, nagyrészt ismeretlen QNX nevű cég kifejezetten tabletra fejlesztett szoftverét. Egy olyan rendszert, aminek egyes változatai atomerőműveket hajtanak meg, ami magában hordozza a stabilitás ígéretét.

A készülék az Engadget beszámolója szerint rendkívül letisztult és elegáns lett. Csupán három gomb található rajta: a hangerőszabályzó, a lejátszás/szünet és a kikapcsológomb. Csatlakozóval sincs teletömve a matt fekete gépház: egy mini-HDMI és egy mini-USB található csak a Playbookon. Bármilyen más funkcióra van szükség, azt a géphez tervezett szoftveren kell állítgatni. Az ehhez szükséges ujjmozdulatokat már a kijelző káváján elkezdhetjük, ha ügyesek vagyunk, a mozdulatparancsokat be tudjuk vinni a képernyő összemaszatolása nélkül is.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=oPpmSST8iCsvfVG9


Csak az árazáson múlik a Playbook sikere

Az operációs rendszer a WebOS-t követi, a különböző szoftvereket, feladatokat úgy lapozhatjuk, mintha egy kártyapaklit kevernénk. Az egyik kártya hátra kerül, és újabb program foglalja el a kijelzőt. Az animációk, filmek, játékok lapozás közben is futnak tovább akadás nélkül, hiszen a QNX igazi többfeladatos (multitask) rendszer, ebben is megelőzve az iPad szoftverét. A Playbook nem csak a legizgalmasabb, de az egyik legígéretesebb tabletje is a szakkiállításnak - ha az árát jól találja el a RIM, és ha elég sok program közül válogathatnak a vásárlók, sikeres kihívója lehet az iPadnek.

Tűző napsütésben is olvasható táblagép

A százdolláros PC-ben a kijelző volt az egyetlen igazán zseniális elem. A kütyühöz feltalált LCD képes volt nagy felbontású, háttérvilágítás nélküli fekete-fehér módban működni, ami napsütésben is olvasható volt, a fényerőt feltekerve pedig valamivel kisebb felbontású, ám színes módba váltott. 2011-ig kellett várni arra, hogy az azóta Pixel Qi-re átnevezett kijelző eljusson a tabletekbe. Az indiai Notion Ink által bemutatott Adam nevű táblagépben végre ott van a monokróm és színes üzemmódra is képes panel.

Forrás: [origo]
A két üzemmódú kijelző mellett a forgatható kamera is jó ötlet

Az Adam fel van szerelve a szükséges portokkal - még tévére is köthetjük -, kijelzője kellően nagy, 1024*600 pixeles felbontásra képes, a processzora pedig az Nvidia meggyőző teljesítményű, kétmagos Tegrája. A kütyü lényege mégis a Pixel Qi technológia, ami miatt a képernyő tökéletesen olvasható marad tűző napsütésben és árnyékban egyaránt. A kettős üzemmód árát sajnos meg kell fizetni, a kütyüt kipróbáló Engadget bloggere szerint a színek kimosottnak tűnnek az iPadhez vagy a Galaxy Tabhoz képest.

Az Adamon nem az alapértelmezett Android grafikus felület fut, a Notion Ink programozói saját operációs rendszert írtak hozzá. Az Eden nevű felület lapokra bomlik - hasonlóan, mint a WebOS-ben. Az Engadget szerint az újszerű megoldást szokni kell, elsőre hajlamos összezavarni a felhasználót, de ezzel együtt is remek, egyedi táblagépet csinált az indiai startup. Nyilván nem lesz belőle tömeges siker, de nekünk az is elég, ha a nagyok eltanulják tőlük a Pixel Qi helyes használatát.

Zsebrevágható warcraftgép

Eddigi legnagyobb vállalkozásába fogott a megszállott videojátékosok kiszolgálására alapított Razer. A halálpontos egerek és billentyűzetek gyártója egy netbookra, vagy a Toshiba kétképernyős tabletjére hasonlító eszközt mutatott be a CES-en. A Switchblade (rugós bicska) nevű kütyüben az Intel legújabb Atom processzora található, kijelzője hét hüvelyk képátlójú és képes a párhuzamos érintések kezelésére. A gép legérdekesebb pontja mégis a billentyűzet, ami a szokásos műanyag helyett apró LCD-kből készült. A Switchblade klaviatúrája az elindított játéknak megfelelően "matricázza át magát".

Forrás: [origo]
Zsebrevágható játékgép, ki ne vágyna ilyesmire

A Switchblade egyelőre csak koncepciótermék, a Razer egyelőre nem kötelezte el magát a tömeggyártás mellett. Az viszont, hogy az Intellel együttműködve hatalmas erőfeszítésekkel egy teljesen kész, letisztult terméket raktak össze, kelt némi reményt. Ritka az olyan játékosoknak szánt hardver, amit azonnal ki szeretnénk próbálni, de a Razer majdnem-laptopja ezek közé tartozik.

Olcsó videotelefon a nagyinak

Nen nagyon van másik olyan ötlet, amit annyiszor próbáltak meg eladni az embereknek, mint a videotelefonálás. Az idei CES-en a NEC próbált szerencsét egy duplaképernyős, összehajthatós, Androidot futtató eszközzel, aminek már a neve is költészet: Android Cloud Communicator LT-W. Bár az ötlet nem rossz, a cégnek nem sikerült megfelelő alkatrészeket összeválogatni a kütyühöz. A beszámolók szerint a két kijelző rossz minőségű, ráadásul nem is az érintőképernyőknél megszokott, ujjal kezelhető kapacitív technológiával készültek, hanem tollas irányításra kitalált rezisztív panelek.

Forrás: [origo]
Jó minőségű alkatrészekből összerakva szerethető kütyü lenne a Nec tabletje

A duplakijelzős megoldástól eltekintve a Cloud Communicator semmiben nem különbözik az olcsó tabletektől. A kütyü az Android 2.1-es verzióját futtatja, rendelkezik néhány két képernyős üzemre tervezett alkalmazással, de az idei év extrái mind hiányoznak belőle. Talán a nagyinak jó lesz videochatelni - ha mégsem, ez is megmarad szexi koncepciónak, aminek legjobb megoldásai két év múlva visszaköszönnek a tömeggyártók újdonságain.