Idén több pénzt kaszált az Apple a Microsoftnál

Vágólapra másolva!
Az év első három hónapjában az Apple nagyobb nyereségre tett szert a Microsoftnál, amire korábban még sosem volt példa. Szakértők szerint a cégek pénzügyi helyzetének alakulása jól jelzi, hogy a klasszikus személyi számítógépek egyre inkább eltűnnek, míg az okostelefonok és táblagépek egyre nagyobb teret nyernek.
Vágólapra másolva!

A méretében és alkalmazottainak létszámában a Microsoftnál kisebb Apple az idén 5,99 milliárd dolláros adózott profitot ért el az év első három hónapjában, míg a szoftveróriás csak 5,23 milliárd dolláros nyereséget tudott felmutatni, vagyis 760 millió dollárral rosszabb pénzügyi eredményeket produkált.

Szakértők szerint ez jól jelzi az informatikai piac paradigmaváltását, vagyis azt, hogy a klasszikus asztali PC-k és laptopok egyre inkább háttérbe szorulnak, míg az okostelefonok és táblaszámítógépek (melyek gyártásában az Apple jeleskedik) egyre inkább előretörnek. Piaci tőkeértékét tekintve az Apple már tavaly átvette az elsőséget, most pedig nyereségtermelő képességben is megelőzte legnagyobb riválisát.

Bár a hagyományos PC-ken használatos Windows eladásai négy százalékkal visszaestek, az üzleti szoftverek - főként az Office - eladásai jelentősen, 21 százalékkal emelkedtek, és a vállalati hálózatokban használatos termékeket fejlesztő üzletág bevételei is 11 százalékkal gyarapodtak, valamint az internetes szolgáltatásokból is 14,5 százalékkal nagyobb bevételre tett szert a Microsoft, mint egy évvel korábban. A szoftveróriás legjobb eredményeit az Xbox 360 játékgéppel foglalkozó részlege érte el, amely három hónap alatt 2,7 millió darabot adott el, ami 79 százalékos növekedés a 2010 azonos időszakához képest, eközben pedig az üzletág bevételei 60 százalékkal emelkedtek.