IPadeket akar az iskolatáskákba az Apple

apple ibooks tankönyv
Vágólapra másolva!
A tankönyvek megújítását tűzte legújabb céljául az Apple: a cég interaktív, videókkal és 3D-s tartalmakkal kibővíthető, iPaden megnyitható tankönyveket jelentett be, amelyekből a cég reményei szerint a jövő diákjai sokkal szívesebben tanulnak majd, mint a hagyományos papírkötetekből. 
Vágólapra másolva!

Nincs a világ élvonalában az Egyesült Államok, ha csak az oktatást nézzük - sokkolta a New York-i sajtóbemutatójának résztvevőit csütörtökön Phil Schiller, az Apple marketingvezetője. A cég által megkérdezett tanárok szerint az iskolák állapota nem megfelelő, a legtöbb teremben nincs meg az oktatáshoz szükséges technológia, sőt néha a tankönyvek is hiányoznak, a diákok pedig nem szívvel-lélekkel vesznek részt az órán, csak beülnek meghallgatni a tanárt. A felhozott problémák egy részéhez talán még az Apple is kevés, ám Schiller úgy véli, hogy a diákok fásultságát tudják orvosolni. A cég gyártja ugyanis azt az eszközt, az iPadet, ami minden mai tinédzser egyik legvágyottabb kütyüje.

Érdekes tankönyvek érkeznek

A marketingigazgató az oktatás jövőjét az interaktív, videókkal, 3D-s tartalmakkal, képgalériákkal kibővíthető tankönyvekben látja. Az iBooks digitális könyvesbolt csütörtökön debütált új verziójából megvásárolható könyvek a hagyományos taneszközöktől eltérően nem nyomnak több kilót, viszont kereshetőek, szinte automatikusan kijegyzetelhetőek, és rendkívül interaktívak.

Forrás: Apple
Nehéz tankönyvek helyett tabletet tenne az iskolatáskákba az Apple

Emellett Schiller azt is kiemelte, hogy a digitális kötetek tartalmát egyszerűen lehet frissíteni, a papíralapú tankönyvekkel ellentétben mindig az éppen elérhető legfrissebb kiadás áll rendelkezésre. Az persze továbbra is problémát jelenthet a tanárok számára, hogy melyik kiadású kötet tartalmát kérjék majd számon diákjaikon, ha esetleg év közben frissült digitális tankönyvük.

Amit a diák kijelöl a szövegben, azt a könyv automatikusan elmenti. A valódi tankönyvekhez hasonlóan arra is van lehetőség, hogy lapszéli jegyzeteket fűzzön a szöveghez a tanuló. Azt viszont már csak a digitális könyv tudja, hogy ezekből az aláhúzásokból, beszúrt gondolatokból jegyzetet, és az anyag memorizálásában segítő tanítókártyákat készít. A könyvek is gazdagabban, magazinszerűbben néznek ki, hiszen az ipades tervezők kezét nem fogja vissza a nyomdatechnika: minden oldalon óriásira nagyítható képek, lejátszható videók találhatóak.

Újfajta "nyomda" is jár a digitális könyvhöz

Az Apple a cégre jellemző alapossággal dolgozta ki az új iskolai tankönyvek ötletét. A cégnek máris szerződése van az amerikai tankönyvkiadókkal, akiktől az iskolában használt könyvek kilencven százaléka származik. A Macintosh szoftverboltból pedig máris letölthető az a szoftver, amellyel digitális tankönyveket lehet szerkeszteni. Az iBooks Author program The Verge technológiai hírportál tudósítása szerint a Keynote prezentációs szoftver és a Pages szövegszerkesztő között helyezkedik el félúton. A tanárok akár az előre elkészített sablonok alapján is tudnak jegyzetet írni a szoftverrel, a tankönyvkiadók viszont teljesen egyedi megoldásokat is készíthetnek benne.

Forrás: Apple
Automatikusan jegyzet készül a kijelölt szövegekből

Az oktatás megújításába az Apple egy régebbi, eddig csak az iTunes-ban elérhető termékét is bevette. Az iTunes U nevű részlegben a világ vezető egyetemei tölthették fel a professzorok által rögzített előadásokat. A most bemutatott iTunes U iPad alkalmazás azonban már a tanárok által összeállítható óratervet, házifeladat-listát és kötelezően megnézendő anyagokat is mutat. Az eddig tartalomfogyasztásra kihegyezett program az iPaden teljes funkcionalitású iskolai segédeszközzé, egyfajta naplóvá és notesszé vált.

A csütörtöki sajtóeseményről egy bejelentés hiányzott fájóan, ez pedig az iskolai felhasználású kedvezményes iPad program. Az Apple hagyományosan szokott diákkedvezményt adni a vásárlóknak, a partnerül szerződött egyetemeken keresztül pedig komolyabb akciókat is hirdet. Valószínű, hogy a későbbiekben indulnak ilyen akciók, hiszen az oktatásban jelenleg csak 1,5 millió iPadet használnak, a digitális könyvek sikeréhez viszont ennél jóval több tablet szükséges.